Fejenként 60 ezres támogatás jár az ukrán menekülteknek munkát adó cégeknek

orosz-ukrán konfliktus, Záhony, menekültek
Béli Balázs / Alfahír

Orbán Viktor rendeletet adott ki az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról. A miniszterelnök arról döntött, hogy a kormány az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy Magyarországon történő
foglalkoztatásának elősegítése érdekében támogatást nyújt a munkaadó részére, ha

  • a  munkaadó az  ukrán állampolgárt munkavállalóként (a  továbbiakban: munkavállaló) 2022. február 24-én vagy azt követően foglalkoztatja,
  • a munkavállaló foglalkoztatása Magyarország területén történik,
  • a  munkavállaló munkaviszonya határozott vagy határozatlan időre, legalább heti húsz órában történő foglalkoztatásra jön létre, és
  • a munkaadó megfelel az e rendeletben és a munkaerőpiaci programban foglalt egyéb feltételeknek.

A Magyar Közlönyben megjelent dokumentumból kiderül továbbá az is, hogy a támogatás az ukrán állampolgárságú munkavállaló jogviszonya fennállásának idejére, ám legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható. A támogatás időtartama hónapokban állapítható meg.

A támogatás a munkaadó részére havonta utólag kerül folyósításra, amelyet a munkaadó a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani. A  lakhatási és utazási költségnek támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50 százalékban viseli. A támogatás köztehermentes.

A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének az 50 százaléka,

ami nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét.

Ha a  kiskorú gyermek mindkét szülője azonos munkaadó munkavállalója, akkor a  munkaadó a kiskorú gyermek után járó támogatásra csak egy munkavállaló szülő esetén jogosult.

Most akkor mennyi vendégmunkás dolgozik Magyarországon?

Külföldi munkavállalók a magyar munkaerőpiacon címmel tartott szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya csütörtökön. Az előadók a téma különféle szakértői, érintettjei voltak, így elég átfogó kép bontakozott ki a hallgatóság számára. Csak épp a címben feltett kérdésre nem lehetett választ kapni.

Korábban már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt arról, hogy az Ukrajnából érkező tömegekkel kell kezdeni valamit, és dolgozniuk is kell, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tisztában vannak azzal is, hogy a keleti szomszédunkból érkezők közül sokak számára a magyarországi gazdasági, megélhetési helyzet maga a Kánaán. 

Az pedig még érdekesebbé teszi a helyzetet, hogy ukrán állampolgársággal (is) rendelkező vendégmunkásokat eddig is alkalmaztak magyar cégek, állami támogatás fejében - sokszor lenyomva ezzel a béreket, így próbálva ellensúlyozni az alacsony magyarországi fizetések miatt kialakult munkaerőhiányt.

A bérek emelése helyett még több vendégmunkással kezelné a kormány a munkaerőhiányt

Az újfent kiújuló munkaerőhiány miatt újra egyre több a külföldi vendégmunkás a magyar munkaerőpiacon - írja a Népszava. Elsősorban összeszerelői munkára érkeznek Magyarországra többségében ukránok és szerbek, de nem ritka a távol-keleti vagy a latin-amerikai munkás sem a gyárakban a lap szerint.