Gyanús ellentmondások és furcsa ügyészségi viselkedés árnyékolja a Voldemort-ügyet

Ellentmondanak egymásnak a tanúk? Nem baj, lapozzunk.

Az ügy legismertebb figurája a magát Voldemortnak, a Harry Potter regények gonosz főhősének hívató Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő volt, aki jelenleg mentelmi joga felfüggesztése mellett vádlottként szerepel az ügyben. A 168 Óra által még tavaly augusztus elején leleplezett esettel kapcsolatos gyanú szerint Mengyi Roland részt vett egy szociális szövetkezetekre épülő uniós támogatás elnyeretésében azzal, hogy kapcsolatait felhasználva a pályázatot szándékosan úgy íratták volna ki, hogy biztos legyen a győzelem.

Ezzel hosszútávon kétmilliárd, de már rövidtávon is több száz millió forintot zsebeltek volna be, aminek első körben nem kevesebb, mint 90 százalékát kellett volna a szövetkezetieknek visszaosztaniuk Mengyinek és a felette álló kormánypárti nagyembereknek, akiket továbbra sem nevez meg vagy hallgat ki senki. Pedig a lehallgatási anyagokból jól körülírható, hogy mit jelent az, ha a gyanúsítottak arról beszéltek, hogy „a Viktort Lázár helyettesíti, Lázárt meg a Nándi”.

Magát a pénzt úgy lopták volna el, hogy ki kellett volna számlázniuk oktatásra, e-learningre, konferencia- és workshop-szervezésre, tehát csupa olyan dologra, amit nehéz ellenőrizni. Mengyi Roland a megismert információk szerint már a pályázat előtt átvett ötmillió forintot, majd még ugyanennyit kért volna el utána is – mindezt pedig „alkotmányos költségnek” nevezte a fideszes politikus a saját szervezéséért cserébe.

A lebukást az okozta, hogy a NAV egy teljesen más ügyben, egy kisebb összegű adócsalás miatt nyomozást indított, de hamar rájöttek, hogy valójában hatalmas pénzekről van szó, az érintettek között pedig még parlamenti politikus is szerepel. Miután ezzel kapcsolatban tájékoztatták az Emberi Erőforrások Minisztériumát, beleértve Balog Zoltán minisztert is, az időközben lehallgatás alá kerülő gyanúsítottak

felülről fülest kaptak a nyomozásról, és óvatosabbá váltak. Sőt, a NAV már rajtaütést is tervezett az „alkotmányos költség” átadására, de azt végül nem engedélyezték, így Mengyi megúszta a tettenérést.

Nem árt megjegyezni, hogy ez a vádalkotásra is kihatott: A fideszes képviselőt ugyanis azzal vádolják, hogy bűnsegéd volt egy „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás" kísérletében, illetve befolyással üzérkedett. És ugye azért csak „kísérletről” van szó, mert a füles miatt időben leálltak, a NAV pedig nem rohanta le őket, amikor megtehette volna.

Mengyi Roland feje, miközben Papcsák képviselőtársa a közélet tisztaságáról beszél

Ezen túl az Index az azóta is tartó eljárással kapcsolatban egy olyan ellentmondást mutatott be, amit nem vizsgáltak ki, holott elég gyanúsnak tűnik. Kiderült, hogy amikor a NAV képviselője 2015. szeptember 3-án személyesen vitt be dokumentumokat az Emmi-be a leendő csalásról azért, hogy figyelmeztessék őket a pályázat elbírásának kockázataira, az anyagokat Farkas Anikó kabinetfőnök állítólag nemcsak Balog Zoltán miniszternek mutatta meg, hanem az ő utasítására Köpeczi-Bócz Tamás EU-fejlesztésekért felelős államtitkárnak is.

Köpeczi-Bócz Tamás viszont tagadta vallomásában, hogy bármit is látott volna.

Az ügyészség pedig ahelyett, hogy a két felet szembesítette volna - hiszen valamelyikük nyilvánvaló, hogy hamisan tanúzott - inkább lezárta az ügyet azzal, hogy nem állapítható meg, ki volt a szivárogtató, aki miatt a csalók le tudtak állni.

A lap ráadásul arra is emlékeztet, hogy Polt Péter legfőbb ügyész néhány hete a parlamentben árulta el, hogy a vádirat szerint Mengyi Roland Köpeczi-Bócz Tamást kereste meg a pályázattal kapcsolatban, tehát ő lehetett a kapcsolat.

Köpeczit egyébként a botrány 2016 augusztusi kirobbanása előtt pár héttel rúgta ki Balog Zoltán miniszter, de akkor még nem lehetett tudni, mi áll valójában a háttérben.