Mérföldkő: pert nyert egy multi Magyarország ellen

A Világbank keretében lezajlott pert már elvesztettük, most az a kérdés, hogy megítélik-e a 110 millió eurót a cégnek.

Majd nyolc évnyi pereskedésnek lett vége szerdán, amely során a Világbank önálló szervezete, a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID), illetőleg a nemzetközi választott bíróság a portugáliai központú, egyébként a világ egyik legnagyobb sütemény forgalmazójának, a Dan Cake-nek adott igazat.
 
Az ügy háttere eléggé sajátságos, átjárja a magyaros dilettantizmus - talán ez is az egyik tanulsága az ügynek, hogy amit elbír a magyar közélet, az már soknak számít egy külföldi cég számára.
 
A Dan Cake 1998-ban érkezett meg hazánkba (személyesen a portugál miniszterelnök avatta fel a magyarországi üzemet), hogy elősegítse a Danesita márkájának a terjesztését. A portugál cég lapunknak elküldött közleménye szerint a beruházás akkori értéke 22 millió euró volt, és 70 embernek adott ezzel munkát.
 
A történet következő állomása, hogy 2006-ban a cég egyik beszállítója felszámolási eljárást kezdeményezett a Dan Cake magyarországi leányvállalata, a Danesita Hungária Kft. ellen, egy 10 ezer euró összegű lejárt tartozás miatt. A Dan Cake ugyan rendezte a tartozását, és a hitelezőkkel is egyezségre jutott, azonban a Fővárosi Törvényszék felszámolta a vállalatot.

A portugálok az elveszett befektetésük miatt perre mentek, és a Világbankhoz fordultak.

Az ICSID egy önálló nemzetközi intézmény amely az országok és államok közötti beruházási viták megoldására alakult. Magát egyébként "pártatlan nemzetközi fórumnak" titulálja, amely elméletileg biztosítja a felek közötti jogi viták megoldását kiegyezés vagy bírósági eljárás útján. Az ICSID jelentős szerepet játszik a nemzetközi beruházások és gazdasági fejlesztések területén, ami magyarra lefordítva annyit jelent, hogy elhárítja a befektetés útjából az akadályozó jogszabályokat, gátakat, vitákat.
Mielőtt rátérnénk a bíróság döntésére, gyorsan jegyezzük meg, hogy 2009-ben a Népszabadságnak a leányvállalat felszámolója, bizonyos Sóvágó Gyula nyilatkozatában elárulta:
elképzelése sincs, hogy milyen alapon akarja a Dan Cake a magyar államot perelni.
(Ami az elbukott per hallatán minimum megmosolyogtató).
 
Ugyanakkor 2009. november 30-án az akkori Bajnai-kormány már érezte az ügy fontosságát,

és 567,1 millió forint értékben kötött megbízási szerződést két ügyvédi céggel

(btn Szabó Tom Burmeister Ügyvédi Iroda, illetve a svéd Mannheimer Swartling). Jellemző ugyanakkor az is, hogy részleteket nem árultak el az ügyről, viszont azt is láthatjuk, hogy ezek a peres eljárások rendkívül költségesek, és mint arról már számtalan alkalommal írtunk, a szabadkereskedelmi egyezmények is ilyen vitarendezési mechanizmusokon alapulnak.
 
A Dan Cake arról tájékoztatott, hogy
a nemzetközi választott bíróság döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék vonatkozó ítéletein keresztül megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. S mivel a lezáró végleges ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek, ez a Dan Cake győzelmét jelenti. A 2012 és 2015 közt zajló jogi procedúra tehát lezárult, a pereskedés következő szakaszának már csak az a célja, hogy a bírák eldöntsék, a portugál vállalat mekkora pénzügyi kompenzációt kapjon. Ez a szakasz 2015 októbere és 2016 októbere között zajlik, a végső ítéletet pedig várhatóan 2017 márciusában fogja meghozni a bíróság.
A multi független nemzetközi tanácsadók elemzésére alapozva összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt az 1997­es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a Dan Cake Portugália közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvita rendezéséből eredő költségek megtérítését is.
 
Az MTI kérdésére, hogy miért a választott bíróság tárgyalta az ügyet, a cég közölte:
erre a Magyarország és Portugália között fennálló kétoldalú beruházási egyezmény ad felhatalmazást. A kompenzációs díj kifizetését az Európai Unió garantálja. Közlésük szerint voltak kísérleteik az ügy megoldására az akkori kormányzattal, amelyek zátonyra futottak, ezt követően nyújtották be kárigényünket az ICSID felé.
A vállalat tudomása szerint ez az első alkalom, hogy Magyarország pert veszített a nemzetközi fórumon, így

az ítélet fontos mérföldkövet jelent abban a folyamatban, melynek célja a külföldi befektetések védelmének megfelelő biztosítása az országban

- olvasható a tragikus megállapítás a Dan Cake közleményében.

S ebben tökéletesen igazuk van, s ahogy korábban beszámoltunk arról, hogy az elmaradt verespataki gigabánya-beruházás miatt a kanadai bányavállalat beperelte a Világbanknál Romániát, egyet kell értenünk a portugálokkal, ez valóban egy mérföldkő.
 
A TTIP, illetőleg a CETA csak a multinacionális tőkés társaságok világuralmának intézményesült letéteményese lesz, hiszen a mechanizmus már működésbe lépett.