Merkel még nem engedte el az amerikai multik kezét - folytatni kell a TTIP tárgyalásokat!

Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfői hétindító sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy egy dolog megvonni az ideiglenes mérleget, de a 2013 júliusában indult egyeztetések még nem értek véget. Bár "kétségtelenül vannak nézeteltérések" a két fél között olyan ügyekben mint például a környezetvédelem vagy a fogyasztói jogok, a helyes döntés a szabadkereskedelmi tárgyalások folytatása - jegyezte meg.

"Jelentős kérdésekben nagyon eltérnek" az álláspontok, és végső soron azt kell értékelni, hogy az előnyök felülmúlják-e a hátrányokat - mondta Seibert, hangsúlyozva, hogy a megállapodás aláírásával nem engednek az európai és német sztenderdekből.

A szakadárok(?)

Tanja Alemany, a minisztérium szóvivője ugyanezen a sajtóértekezleten megismételte, hogy a feleknek egyetlen tárgyalási fejezetben sem sikerült közös álláspontra jutniuk, fontos kérdésekben egy tapodtat sem mozdult el az Egyesült Államok. Ezért jutott a gazdasági minisztérium arra a következtetésre, hogy idén nem sikerül aláírni a szabadkereskedelmi megállapodást.

 

Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter a hét végén kijelentette, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) folyó tárgyalások gyakorlatilag zsákutcába jutottak. "Véleményem szerint a tárgyalások de facto meghiúsultak" - fogalmazott, megjegyezve, hogy "ez akkor is így van, ha senki nem hajlandó bevallani".

A német gazdasági szervezetek bírálták Sigmar Gabriel TTIP-szkepticizmusát.

Eric Schweitzer, a német kereskedelmi- és iparkamara (DIHK) elnöke kijelentette: a TTIP-tárgyalások kétség kívül kihívást jelentenek, de "közösek az érdekeink és az értékeink", ezért változatlan energiával folytatni kell a megbeszéléseket az Egyesült Államokkal.

Ulrich Grillo, a német iparszövetség (BDI) elnöke meglepőnek nevezte Gabriel nyilatkozatát, és azt követelte, hogy a szövetségi kormány "jóval nagyobb erőbevetéssel" nyújtson nyilvános és politikai támogatást a megállapodás érdekében.

Thilo Brodtmann, a gépipari szövetsége (VDMA) ügyvezetője szerint az exportorientált Németország gazdasági miniszterének feltétel nélkül ki kell állnia a szabadkereskedelem mellett. A szabadkereskedelem túl fontos, semhogy pártpolitikai érdekek oltárán feláldozzák - mondta.

Támogatást kapott viszont Gabriel a szakszervezeti világból.

"Mindaz, ami eddig nyilvánosságra került a megállapodásról, ellentmond az európai együttélésről vallott elképzelésünknek"

- mondta Robert Feiger, az építőipari szakszervezet vezetője.