Sztrájk lehet a vége: Méltatlan munkakörülmények között dolgoznak a Volánbusz sofőrjei

Sztrájk lehet a vége: Méltatlan munkakörülmények között dolgoznak a Volánbusz sofőrjei

Több panasz is érkezett a SZAKSZ-hoz vidékről, mert bizonyos járatokon nem működnek a klímaberendezések, máshol pedig a Volán nem tud védőitalt biztosítani.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) részleges munkabeszüntetést helyez kilátásba, ha nem változnak a munkakörülmények a Volánnál – közölte Dobi István. A SZAKSZ elnöke elmondta, több vidéki helyen is tapasztaltak már problémát:

például Debrecenben és Tatabányán a pihenő helyiségben a klímaberendezések elromlottak, és van olyan telephely, ahol két hónap alatt sem sikerült megjavítani a berendezést.

Dobi úgy gondolja, az elmaradt karbantartás alapeseten a Volán kiadáscsökkentésével hozható összefüggésbe, ugyanakkor a helyi vezetők gondatlansága is lehet az oka.

„Azzal is magyarázható a kialakult helyzet, hogy a területről nagyon nehéz elérni, hogy gyors beavatkozás történjen, mivel minden ilyen tartalmú döntést és engedély kiadását központosítottak, és akár több nap, akár hetek telhetnek el, mire orvosolják a problémát”

– magyarázta Dobi István. A Volán részletes statisztikája alapján június 20-án a társaság aktív állományában 83,8 százalék volt a klimatizált autóbuszok aránya. A SZAKSZ-elnök azt tanácsolja a volánosoknál, ha az autóbuszvezető úgy ítéli meg, hogy a kánikula olyan terhelést jelent számára, ami veszélyezteti már a biztonságos munkavégzést, akkor részlegesen szüntesse be a munkát.

A SZAKSZ szeptemberben fog dönteni arról, hogy szervezzenek-e egy nagyobb létszámú, 800-1000 fős demonstrációt.

(Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás)