Biden személyes részvételt ígért Kamala Harris elnökválasztási kampányában

Biden személyes részvételt ígért Kamala Harris elnökválasztási kampányában

A Trump elleni merényletkísérlet miatt eközben republikánusok és demokraták közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját, aki elismerte, hogy hibáztak, teljes felelősséget vállal, de szerinte ő a megfelelő személy a szervezet vezetésére.

Joe Biden azt ígérte, hogy személyesen is részt vesz alelnöke Kamala Harris elnökválasztási kampányában, az amerikai elnök hétfőn közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez - írja az MTI.

Harris elnökjelöltségét Joe Biden vasárnap biztosította támogatásáról, miután bejelentette visszalépését az elnökválasztástól.

Az elnök leszögezte, hogy végig kitölti a mandátumát

Biden az elnökjelöltségtől való visszalépéséről tett bejelentése óta első alkalommal szólalt meg a nyilvánosság előtt, és hangsúlyozta:

"nem megy sehova", kitölti az elnöki mandátumát, ami 2025 januárjáig tart.

Kamala Harris megfizethető lakhatást és méltányos béreket, valamint a középosztály megerősítését ígérte választási programjának elemeként. Továbbá élesen bírálta Donald Trumpot, akiről azt mondta, hogy egykori kerületi ügyészként "ismeri a fajtáját".

Az alelnök elnökjelöltsége mögé állt a Kongresszus demokrata tagjainak mintegy kétharmada, és kampányának hétfői bejelentése szerint bő egy nap alatt 81 millió dollár kampánytámogatás folyt be.

A demokrata párti szabályok szerint viszont Joe Biden nem ruházhatja át hivatalosan az elnökjelöltséget, hanem arról az elnökjelölő konvención a delegáltak szavazatai döntenek, ott kell elnyerni a többséget. A Demokrata Párt augusztus 19. és 22. között Chicagóban tartja majd az elnökjelölő országos gyűlését. Az elnökválasztást pedig november 5-én tartják az Egyesült Államokban.

Republikánusok és demokraták közösen sürgetik a titkosszolgálat igazgatójának lemondását

Eközben közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.

James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke és Jamie Raskin, a testület magas rangú demokrata tagja közös levélben rögzítette a titkosszolgálat (US Secret Service) igazgatójának szóló felszólítást.

Kimberly Cheatle elismerte, hogy az általa irányított szervezet hibázott, amikor nem volt képes megakadályozni a július 13-i támadást, és azt mondta: teljes felelősséget vállal a biztonsági intézkedések hiányosságaiért. Ugyanakkor elutasította a lemondást, és azt mondta, hogy ő a megfelelő személy a szolgálat vezetésére.

Cheatle elismerte azt is, hogy a titkosszolgálat rendezvényt biztosító ügynökeit több alkalommal is tájékoztatták "egy gyanús személyről" a lövések eldördültét megelőzően, s arról is beszámolt, hogy a fegyverest rejtő ferde tetőt korábban biztonsági kockázatként értékelték.

A titkosszolgálat igazgatója hozzátette, hogy

a merényletet követően telefonon kért elnézést Donald Trumptól az elkövetett hiányosságokért.

Hétfőn a kongresszusi szakbizottság több órán keresztül tartó meghallgatáson próbálta tisztázni, miként fordulhatott elő, hogy egy fegyveres férfi, Thomas Matthew Crooks képes volt elrejtőzni a republikánus elnökjelölt választási gyűlésének közvetlen közelében fekvő épület tetején, ahonnan több lövést leadva a fülén megsebesítette Donald Trumpot, megölte a kampánygyűlés közönségének egyik tagját, valamint két további embert életveszélyesen megsebesített.

(Címlapkép: 2024. július 4-i képen Joe Biden demokrata párti amerikai elnökről és Kamala Harris alelnökről a függetlenség napi tűzijáték után a washingtoni Fehér Ház erkélyén. MTI/AP/Evan Vucci)