Mészáros bankjánál, az MKB banknál vezette számláit az orosz „kémbank”

Mészáros bankjánál, az MKB banknál vezette számláit az orosz „kémbank”

A Direkt36 szerint a kivetett szankciók kérdésessé teszik, meddig tarthatja meg számláit az MKB-nál a Nemzetközi Beruházási Bank.

A kormány mellett a NER gazdasági birodalma is segítette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi működését – írja a Direkt36. A most kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bank sietett a kémbank segítségére tavaly tavasszal, mikor az OTP Bank úgy döntött, megszünteti a pénzintézet számláit.

A Direkt36 úgy tudja, a bankváltás az NBB-től kiszivárgott iratok szerint nem ment simán. Az MKB egy ideig halogatta az erről szóló döntés meghozatalát, az IIB-nél ezért az is felmerült, hogy az ügyben Varga Mihály pénzügyminisztertől kérnének segítséget, de ezt az értesülést a Pénzügyminisztérium megküldött válaszában cáfolta.

Az OTP tavaly belső üzletszabályzatára hivatkozva szüntette meg az NBB számláit. A fő ok az volt, hogy a bank ügyfeleinek tulajdonosa nem lehet olyan személy, aki szankció hatálya alatt áll, az IIB legnagyobb részvényese pedig az orosz állam. Mikor a döntés megszületett, tavaly márciusban, Oroszországra már az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciókat vetett ki az Ukrajna ellen folytatott háború miatt.

Az Alfahír is beszámolt David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatójáról, ahol bejelentették, hogy ötven céget, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank és annak vezetőit szankciós listára tette az Egyesült Államok kormánya. A magyar kormány ezután döntött úgy, hogy kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból, amelynek központja Budapesten van.

A Direkt36 azt írja, hogy a kivetett szankciók kérdésessé teszik, meddig tarthatja meg számláit az MKB-nál az IIB, amelynek most már a megmaradása is valószínűtlennek látszik. Hisz' az ukrajnai háború kezdete után az összes európai ország elhagyta a bankot, csak Magyarország maradt benne részvényesként, eddig.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke a pénzintézet új budapesti székháza, a Lánchíd palota átadóján 2021. február 19-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán