Pressman: az Egyesült Államok szankcionálja a budapesti székhelyű orosz „kémbankot” és annak egyik magyar vezetőjét

Pressman: az Egyesült Államok szankcionálja a budapesti székhelyű orosz „kémbankot” és annak egyik magyar vezetőjét

Végül nem lett nagy meglepetés, David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt jelentette be, hogy a részben orosz, részben magyar tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankot szankcionálja Washington.

Egyébként nemcsak az intézmény, hanem annak három vezetője is felkerül a szankciós listára, ami ma egyébként több mint ötven névvel frissült.

David Pressman nagykövet nemzetközi sajtótákékoztatóján bejelentette, a döntés célja, hogy az Egyesült Államok így csökkentse az orosz hozzáférést a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez.

A Kreml által finanszírozott platform jelenléte Magyarországon veszélyt jelent az EU és a NATO szövetségesekre. Az Egyesült Államok számos alkalommal arra kérte Magyarországot és a többi NATO tagot, hogy vegyék komolyan az orosz jelenlétet

– jelentette ki David Pressman.

David Pressman név szerint kiemelte:

Nyikolaj Koszov elnököt,

Laszlóczki Imre alelnököt,

és Georgij Potapov elnökhelyettest.

Felidézte, hogy amikor 2019-ben Moszkvából Budapestre tette át a székhelyét az intézmény, az Egyesült Államok figyelmeztetett, hogy Moszkva milyen módon tudja kihasználni ezt a helyzetet, ám ezt elutasította hazánk. Arról is beszélt, hogy

még a Magyar Nemzeti Bank is kritizálta az orosz bankot, mert annak ide települése a magyar pénzügyi helyzetre veszélyt jelenthet.

David Pressman azt mondta, hogy az Egyesült Államokat továbbra is aggodalommal tölti el, hogy hazánk szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, és ilyen eszközökkel „táplálja a harci gépezetet”, míg az amerikaiak mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék Oroszország nemzetközi pénzügyi piachoz való hozzáférését.

A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta, szoros és fontos az együttműködés hazánkkal.