Törökország kész katonailag beavatkozni a kurd népszavazás miatt

Egyértelműen az elszakadás mellett döntöttek a kurdok, török-iraki hadgyakorlat indult

A területen szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz - közölte a bizottság, holott korábban 78 százalékos részvételi hányadról szóltak hírek.A külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak. Végeredmény legkésőbb három nap múlva várható.Kurdisztánon a voksolást követően éjszakába nyúló népünnepély lett úrrá: tűzijátékkal, autódudák kórusával, levegőbe lövöldözéssel tudatta örömét a függetlenségre vágyó elsöprő többség.

"Irak területi egységét nem csak szavakkal támogatjuk. Amennyiben az iraki központi vezetés egy ilyen irányú kéréssel fordul hozzánk, úgy minden erőfeszítést támogatni fogunk a szomszédos ország területi épségének megtartására"

- húzta alá a tárcavezető.

Cavusoglu kiemelte: Ankara számára ebben a kérdésben elsősorban Bagdad álláspontja fontos. A miniszter a minap már fenyegetett egy lehetséges katonai beavatkozással Észak-Irakban, ha bántódás érné a kurd területen élő türkmén kisebbség tagjait a referendumot követően.

"Egyik éjszaka egyszer csak beállítunk" - Erdogan háborúval fenyegeti Kurdisztánt

Kurdisztán parlamentje tíz napja hagyta véglegesen jóvá, hogy szeptember 25-én referendumot tartsanak a függetlenségről az autonóm Kurdisztánhoz tartozó Dahuk, Erbíl, Szulejmaníja és az utóbbiból 2014-ben kialakított Halabdzsa kormányzóságban.

Cavusoglu közölte azt is, hogy a kurdisztáni vezető ankarai képviselője, Omer Mirani többé nem szívesen látott személy a török fővárosban.