Mi az? "Úgy közpénzek, hogy nem lesznek közpénzek, de közpénzek lehettek volna"

Mint az ismert, az Orbán-kormány megteremtette annak a lehetőségét, hogy a gazdasági szereplők adójuk egy részét a magyar látványsportokra költsék. Elvileg utánpótlás-nevelésre és létesítmény-fejlesztésre lehet fordítani ezeket az összegeket. (A kritikusok úgy vélik, hogy ez a korrupció új, államilag biztosított formája: nem borítékot viszünk a politikusnak, hanem támogatjuk a megfelelő klubot).

Kerti tó is lesz a Puskás Akadémiának juttatott TAO-pénzből

Az mfor.hu írta meg, hogy az idei rekord összegből folytatódik a 2015-ben elkezdődött nagyívű sportfejlesztési program. 1,8 milliárdnyi TAO-ból sportcsarnok épül (eredetileg 2,5 milliárdot igényeltek) 636,7 millióból parkosítás történik, 90,5 milliót pedig az engedélyezési és kivitelezési tervek készítésére adott az MLSZ.

Ez a fajta "mecenatúra" névtelenséget ígér, így nem tudhatjuk meg, hogy például kik dobták össze a felcsúti Puskás Akadémiának a több mint 11 milliárd forintot, igaz arról is nehezen szerezhetünk információt, hogy egyáltalán mire is költik ezeket a "komoly pénzeket".

Van egy jó hírünk: mindezt az MLSZ sem tudja, és ezt Gudra Tamás el is ismerte. Mint mondta, vannak szabálytalanságok a TAO-pénzek felhasználása kapcsán, "találtunk is sokat", azonban ennél is több eset lehet,

"ha mindenhová eljutnánk, a kellő mélységbe".

Egyébként Kovács István vezette vékony jégre a szövetség gazdasági igazgatóját, és ettől érezhetően meg is zavarodott az állami tévé műsorvezetője; meglepő módon hangsúlyozta, szerinte is fontos az ellenőrzés, hiszen a TAO-milliárdok, "nagyon komoly pénzek", így kénytelen volt gyorsan javítani:

"úgy közpénzek, hogy nem lesznek közpénzek, de közpénzek lehettek volna".