Miért jó, hogy nem nőtt a másodállásban dolgozók és az egyetemisták adóterhe?

Miért jó, hogy nem nőtt a másodállásban dolgozók és az egyetemisták adóterhe?

Az Orbán-kormány különösen jól ért ahhoz, hogyan kell a kisvállalkozókat, a megélhetésükért tisztességesen dolgozó embereket megsarcolni. Tavaly – a Jobbik javaslatára – sikerült egy több százezer forintos adótehertől megmenteni a magyar vállalkozókat.

Nem volt elég a katások kicsinálása, a kormánynak 2023-ban ismét remek ötlete támadt arra, hogyan kellene a költségvetésben tátongó űrt betölteni. Természetesen az adóterhek növelése lett volna a megoldás, ami nem más, mint egy újabb megszorítás. Ezúttal másodállással és a nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozók kerültek célkeresztbe.

Extra sarc a legkisebb vállalkozásoknak

2023 októberében nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az őszi adócsomagot, amit november közepén vitatott meg a Gazdasági Bizottság. Ennek az adócsomagnak az egyik legvitatottabb pontja a másod-, mellékállással és a nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozókat sarcolta volna meg. Lényegében arról volt szó, hogy az érintetteknek eddig nem kellett járulékokat fizetni, de a jövőben már a minimálbér 30 százaléka után (ún. diktált járulékalap) ezt meg kell tenniük, függetlenül attól, volt-e egy adott hónapban bevételük, vagy sem. A változtatást 2025. január 1-jétől tervezték életbe léptetni.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik-Konzervatívok elnökhelyettes levezette a matekot: ez nagyjából 25-28 ezer forint plusz befizetést jelent, ha az inflációt és a minimálbér emelkedését is számításba vesszük. Vagyis

az állampárt éves szinten durván 300 ezer forintos többletterhet rótt volna több százezer kisvállalkozóra.

Potocskáné Kőrösi Anita és a Jobbik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel módosító javaslatot nyújtott be, melynek hatására meghátráltak a kormány képviselői. A javaslatot elfogadták, a magyar kisvállalkozókat sújtó extra sarc tervét pedig visszavonták. A kormány azt ígérte, a jövőben egyeztetnek a vállalkozókkal a kérdésről, egyelőre azonban nagy hallgatás. Ne legyenek illúzióink, ez csak egy átmeneti időszak, előbb-utóbb újra terítékre kerül, hogyan lehetne hasonló extra terheket a magyarok nyakába varrni.

A magyar kis- és középvállalkozások hazánk gazdaságának legfontosabb szereplői – ennek ellenére Orbánék csak elvétve nyújtanak támogatást a szektornak

A Jobbik-Konzervatívok a magyar dolgozó emberek, a kis- és középvállalkozások támogatásában látja a jövőt, nem pedig az strómanok és oligarchák gazdagításában.

Közbeavatkozásuknak hála a Fidesz-kormány felismerte, hogy megint elhamarkodottan, kapkodva hoztak volna egy döntést, amivel sok-sok ezer magyar vállalkozónak ártottak volna.