„Mindent a maga helyén!” - civilek kérik Lázár Jánost, vessen véget a pusztításnak

A civilszervezetek által közösen jegyzett közleményben arra emlékeztetnek, hogy a tervpályázatok elbírálásánál figyelmen kívül hagyták a budapestiek 75 százalékának azon akaratát, hogy ne kerüljenek új épületek a Városligetbe. Az ingatlanfejlesztő zrt. az egyik legnagyobb fővárosi közpark megújításának előkészítése során nem vizsgált érdemben olyan alternatív terveket, melyek új épületek létesítése helyett kizárólag a zöldterület fejlesztésére összepontosítanának.

[fb_pages_codes:econation]

Méltatlan

Ahogy arról beszámoltunk, méltatlan körülmények között mutatták be múlt héten a győztes tájépítészeti pályázatot az Országházban. Az ünnepélyes keretek helyett csupán egy szolid pezsgőzésre futotta.

A nyilvánosságra hozott beépítéseket tartalmazó tervek megvalósulása tovább csökkentené a park levegőminőséget és városklímát javító képességét, vélekednek a civilek, miközben hazánk már amúgy is súlyos légszennyezettségi értékeit nézve ez még tovább rontaná a városlakók egészségét.

Holott beérkeztek olyan pályázatok is, melyek megmutatják: fel lehet újítani a Ligetet új épületek építése, valamint a biológiai aktivitási érték és a park szén-dioxid-elnyelő képességének csökkenése nélkül is, megőrizve a park rekreációs funkcióját.

A Magyar Tájépítészek Szövetségének álláspontja sem változott a tervpályázatok eredményhirdetésével, derül ki a közleményből. A szakmai szervezet továbbra is időszerűnek és szükségesnek tartja a Városliget felújítását, de nem ért egyet azzal, hogy a Városligetbe új múzeumépületek kerüljenek, és aggodalmát fejezi ki a történeti kert további torzulásának veszélye miatt.

Levél Lázár Jánosnak

Civilszervezetek, magánszemélyek, a tájépítész szakma képviselői ezért arra kérik Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy állítsa le a nagymértékű társadalmi ellenállást kiváltó Liget Budapest Projektet, és garantálja, hogy a Liget közpark marad, új épületek megjelenése nélkül, a Hungexpo és a Petőfi Csarnok épületeinek bontásával. Az aláírók azt szorgalmazzák, hogy a heti kormányülés döntsön arról, hogy a tervezett épületeket olyan helyszínre helyezik át, ahol a beruházás nem csökkenti az értékes zöldterületeket – erre például alkalmas lehet a korábban már felmerült Nyugati pályaudvar mögötti terület. Így a Városliget nem múzeumi negyedként, hanem valódi közparkként újulhatna meg, jóval kevesebb pénzből, a budapestiek túlnyomó többségének akaratával összhangban.