Mire készül Japán?

Minden eddiginél nagyobb védelmi költségvetés-tervezetet nyújtott be a japán kormány a hadsereg modernizálására.

A szerdán benyújtott katonai büdzsé összesen 4,9 ezer milliárd jen (11,3 ezer milliárd forint) kiadást tartalmaz, ez két százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Abe Sindzó miniszterelnök 2012-es hatalomra jutása óta minden évben emelkedett az azt megelőzően 11 éven át csökkenő védelmi költségvetés Japánban.

A tervezet szerint a japán önvédelmi erő az április elsején kezdődő üzleti évben Kawasaki P-1-es felderítő repülőgépeket, hat darab F-35-ös ötödik generációs harcászati lopakodó vadászbombázó repülőgépet, Global Hawk típusú drónokat, két, Aegis légvédelmi rendszerrel felszerelt rombolót, valamint az ország négy fő szigetétől távolabb eső földdarabok védelmének szavatolására kétéltű járműveket fog beszerezni.

"Csöndes fegyverkezési verseny"

Abe miniszterelnöksége alatt az alkotmánya szerint pacifista ország fegyveres erejének modernizálására és a japán biztonságpolitika aktivizálására törekedett. Ezt tokiói illetékesek elsősorban azzal magyarázzák, hogy a Japánnal területi vitában álló Kína egyre erélyesebb külpolitikai fellépése veszélyt jelent a szigetországra nézve, ezért megfelelő elrettentő erőre van szükség Pekinggel szemben. Egyes megfigyelők korábban "csöndes fegyverkezési versenynek" minősítették Japán és Kína haditengerészeti fejlesztését.

A költségvetést a parlamentnek is jóvá kell hagynia, de ez abból a szempontból csak formaság, hogy a kormánykoalíciónak a törvényhozás mindkét kamarájában erős többsége van. A szerdán benyújtott költségvetési tervezet egyébként nemcsak a katonai kiadások terén tartalmaz jelentős emeléseket, a 96,3 ezer milliárd jenes büdzsé az eddigi legnagyobb a világ egyik legeladósodottabb országának számító Japán történetében.