400 ezer forintot kér a jogerősen kiperelt TAO-adatokért az MLSZ

És még titoktartást is.

A Transparency International a Kúrián nyert pert a sportszövetségek ellen az általuk kezelt TAO-adatokért. Az MLSZ viszont így sem adta ki a dokumentumokat, hanem 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól és titoktartási nyilatkozat aláírását - írja az Átlátszó. Évekig titkolták, hogy a látványcsapatsport-egyesületek vagy kulturális egyesületek melyik cégektől mennyi pénzt kaptak, de tavaly a Kúria kimondta, hogy a TAO csökkenti az ország adóbevételeit, ezért közpénzről van szó. A közpénzzel kapcsolatos adatokat pedig nyilvánosságra kell hozni.

A sportszövetségek adótitokra és a személyes adatok védelmére hivatkozva elzárkóztak a válasz elől, a TI beperelte őket, másodfokon nyertek is, a támogatási igazolások kiadására kötelezték a labdarúgó-, jégkorong-, kézilaba-, kosárlabda- és vízilabda-szövetségeket. Utóbbiak a Kúrián nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet, de a Kúria helybenhagyta a másodfokú ítéletet.

Az MLSZ viszont arról tájékoztatta a TI-t, hogy 40 ezer oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ennek pedig van anyag- és munkaerőköltsége, ezért oldalanként 10 forint, összesen 400 ezer forint költségtérítést kérnek a közérdekű adatok kiadásáért. Sőt, még egy titoktartási nyilatkozatot is alá akarnak iratni a szervezettel.

A TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós így reagált:

"Az MLSZ kicsinyessége különösen annak fényében visszás, hogy a labdarúgó ágazatba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett. Csodálkozom, hogy az MLSZ ebből a hatalmas összegű közpénzinjekcióból nem tudta félretenni a szóban lévő adatok térítés nélkül történő kiadásához szükséges összeget."

Levélváltás után sem változott a szövetség álláspontja: költségtérítést és titoktartást akarnak.

Ligeti Miklós szerint arról lehet szó, hogy az MLSZ az igazolásokon található számlaszámokat és adószámokat tekintheti személyes és védett adatnak, de szerinte ennek nincs jelentősége, mert a társasági adóalanyok cégek, amelyeknek a számlaszáma és adószáma a cégjegyzékben nyilvánosan elérhető.