Amikor az Alkotmánybíróság ráismer a természeti értékeinkre

2018. június 30-ig kell eleget tenni az Ab határozatának, addig még lesznek választások is.

Az MME a keddi Ab-határozat kapcsán megjegyezte, Magyarország biológiai sokféleségét lehetetlen csak a védett természeti területeken megóvni, ebben az ország területének mintegy 22 százalékát kitevő Natura 2000 területek is megkerülhetetlen szerepet játszanak.

"Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének mind a Natura 2000 területek értékesítése, mind pedig az értékesítést követő hasznosítás szabályozása tekintetében 2018. június 30-ig tegyen eleget"

- írták.

Ahogy az MME, úgy minden jó érzésű és józan magyar ember ellenezte, hogy az Orbán-kormány a Natura 2000 besorolású területeket magánkézbe adja - azonban eddig mindezt nem kísérte eredmény.

"Az Alkotmánybíróság határozata alapján joggal feltételezhető, hogy az állami tulajdonú Natura 2000 területek értékesítési folyamata megszakad. Európa-szerte - így hazánkban is - a Natura 2000 hálózat és a védelmét szolgáló eszközrendszer erősítése szükséges, melynek megítélésünk szerint része az, hogy a hálózatban jelölt állami tulajdonú területek az állam kezelésében maradnak, valamint a kezelésre vonatkozó szabályozás kiterjesztése megtörténik"

- írta az MME.

A környezetvédelmi szervezet emlékeztetett az Alkotmánybíróság már egy korábbi döntésével is kiállt a természeti értékek megőrzésének fontossága mellett, ekkor a nemzeti park igazgatóságok vagyonkezelésében lévő védett természeti területek Nemzeti Földalapba integrálását látta az Alaptörvénnyel ellentétesnek.