Mohácson több ezer köbméter veszélyes hulladék fertőzi a környezetet

Mohácson több ezer köbméter veszélyes hulladék fertőzi a környezetet

Mohács polgármestere, Csorbai Ferenc lassan minden munkanapját a város rendőrkapitányságán kezdi: először a helyi önkormányzat jegyzője ellen, az általa jogtalanul megállapított célfeladatok kiosztása miatt, majd az önkormányzat városgazdálkodási cége által, az előző fideszes polgármester alatt épült luxusapartmanház kapcsán is feljelentést tett, amit a mohácsi adófizetők pénzéből valósítottak meg. A polgármester most újabb visszaéléseket tárt fel, amik kapcsán két újabb feljelentéssel is élt ismeretlen tettesek ellen.

A város kifizette a hulladék kezelését, de az érintettek inkább zsebre tették

Mint kiderült, Mohácson több városi, EU- pénzből finanszírozott látványberuházás esetén, amiknek a díjába az építési
hulladék depózásának, hasznosításának, ártalmatlanításának a költségét belekalkulálták, nem lettek szakszerűen elhordva és kezelve. Ehelyett a például azbeszt tartalmú palákat a város közigazgatási területén mindenfajta engedély nélkül helyezték el. Gyakorlatilag az útfelbontástól kezdve az épületbontásokig a keletkezett törmelékeket a beruházások felszíne alá rejtik vagy szétszórják őket a közterületeken. A feljelentésből az is kiderül, hogy kialakult gyakorlatról lehet szó, mivel a cégek ismerik ezeket az illegális lerakóhelyeket.

A tettesek ezzel megspórolhatták a hulladékgyűjtő udvarok átvételi díjaként építési törmelékre megállapított bruttó 19 forint/kilogrammos díját, amit az önkormányzat egyik rendelete szabott meg. Eddig négy helyszínt sikerült beazonosítani, amik illegális lerakóként szolgáltak a több ezer köbméternyi részben veszélyes hulladéknak (ezeknek az összetevőit szakértők jelenleg is vizsgálják).

A mohácsi lakók fizethetik meg a veszélyes törmelékek elszállítását és kezelését

Csorbai a feljelentésben leírja, hogy "több olyan építkezési munkavégzési helyszín is feltárható, ahonnan konkrétan veszélyes anyagok kerülhettek ezekre az illegális lerakókba elszállításra. Erre utal az is, hogy több esetben ezeket a földbe elásták, a lerakás nyomait igyekeztek eltüntetni. Ezért több helyen már csak a befedett földterület és rajta a téli növényzet látható.".

Arról nem is beszélve, hogy mindenféle műszaki védelem nélkül tárolják az építkezési szemetet, vagyis azok kármentesítéséről is mihamarabb intézkedni kell, ugyanis a szennyező anyagok súlyosan és folyamatosan károsítják a térség környezetét, aminek hatásai egyre nagyobb és nehezen visszafordítható károkat okoznak. Valószínűleg - mint a luxusapartman esetében, ahol a mohácsi adófizetőknek kell majd tízmilliókat fizetniük, amiért a beruházást megvalósító városgazdálkodási cég veszteséggel zárta a projektet -  a szabadban tornyosuló hulladékhegyek lebontása, elszállítása és kezelése ezúttal is a mohácsi lakók pénztárcáját terhelheti majd, ugyanis ennek megvalósítása az előzetes becslések szerint is százmilliókat húzhat ki a városi büdzséből.

A fideszes polgármesterjelölt igyekezett a vizsgálatokat megfúrni

Csorbai a veszélyhelyzet megszűnését követő első mohácsi közgyűlésen az illegális hulladéklerakók vizsgálatát sürgette, de ahogy a Panoráma luxustársasházért felelős városgazdálkodási cég átvilágítását megakasztotta Pávkovics Gábor alpolgármester-polgármesterjelölt, úgy ezt is megpróbálta megvétózni. Mindhiába, ugyanis két telephely kapcsán addigra már megtörtént a feljelentés.

Pávkovics a társasházi beruházásban érdekelt Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. (MVR) átvilágítását érthető okokból torpedózhatta meg, ugyanis a cég felügyelőbizottsági elnökének szerepét tölti be, vagyis személyesen is érintett lehet az esetben, de az építkezési törmelékek illegális lerakóhelyeinek vizsgálatát miért nem támogatta? Ez összefüggésben állhat azzal, hogy ezúttal az alpolgármester gazdasági érdekköréhez vezetnek a szálak.

Az adófizetők pénzéből épült luxusapartmant vásárolt Mohács volt polgármestere

Feljelentést tesz Mohács MSZP-s polgármestere, Csorbai Ferenc, miután kiderült: közel százmillió forintos vesztesége keletkezett a városnak amiatt, hogy az önkormányzat városgazdálkodási cége az előző fideszes polgármester alatt luxusapartmanházat építtetett a Duna-partra a mohácsi adófizetők pénzéből, ráadásul az ügylet szereplői jelentős prémiumokat is kaptak - í

Az alpolgármester üzlettársa is érintett lehet

Furcsa véletlen, hogy a mohácsi Ötvös utca Perényi utca sarkán zajló tömbrehabilitáció, annak az Andok Csaba nagyvállalkozónak az érdekköre, aki nemcsak Pávkovics gyerekkori barátja, de egyben üzlettársa is a Bubamara Kft.ben, ami saját tulajdonú, bérelt ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik. Az is csak félreértés lehet, hogy Andok ennek a beruházásának az építkezési törmelékét állítólag a Makói utcában, egy illegális, hulladékgazdálkodási engedély nélküli telepen depózza.

Bár telefonon Pávkovics Gábort többször próbáltuk elérni, hogy megtudjuk tőle miért vétózta meg az illegális hulladéklerakók vizsgálatát, hogy a jövőben üzlettársa, Andok Csaba ellen, mint alpolgármester tervez-e szankciókkal fellépni, ha bebizonyosodik, hogy övé az egyik cég, aki törvénytelen úton, illegális helyen tárolta a hulladékot. Cikkünk megjelenéséig sajnos nem tudtuk őt elérni.

Mohács volt jegyzője nyomozásban lehet érintett, kétes ügyekben merül fel a neve, mégis a választási iroda elnöke

Tovább gyűrűznek a Mohács volt jegyzője, Dr. Kovács Mirella körül kialakult botrányok. A város polgármestere, Csorbai Ferenc által menesztett jegyző ellen korábban - akit nemsokkal a felmentését követően Dr. Partos János, a Baranya Megyei Önkormányzat jegyzője visszahelyezett a HVI (Helyi Választási Iroda) élére - feljelentést tett a város vezetője, annak gyanúja miatt, hogy olyan projektek ügyében állapított meg beosztottainak célfeladatokat, amelyek már lezárultak, így feladat sem lehetett velük.