A benzinárstop és az extraprofitadó ellenére is rekord bevételt szedett össze a Mol tavaly

A benzinárstop és az extraprofitadó ellenére is rekord bevételt szedett össze a Mol tavaly

A Mol-csoport nettó eredménye 628,3 milliárd forint volt tavaly, ami történelmi rekord.

Az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 9868 milliárd forintot (26,33 milliárd dollár) 2022-ben, az egy évvel korábbi 5959 milliárd forint (19,61 milliárd dollár) után.

A Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 1773,9 milliárd forint volt tavaly az előző évi 1071,9 milliárd forint után - közölték a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A Mol-csoport nettó eredménye így 628,3 milliárd forint volt tavaly az előző évi 526,1 milliárd forinthoz képest, ami történelmi rekord.

A Mol tavalyi évében elsősorban a második és a harmadik negyedév hozott kiemelkedő számokat, amikor a háború miatt az orosz olaj olcsó volt, az energiaárak magasabbak. A forgalmat és a nyereséget egyedül az ársapkák rontották, a Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója így fogalmazott:

az ukrán háború és ellátásbiztonságra gyakorolt hatásai, a szabályozási környezet és a kiszámíthatatlan makrokörülmények példátlan kihívások elé állították a Molt. A tavaly elért kimagasló EBITDA még az extrém mértékű adók, ársapkák és szabályozói intézkedések mellett is lehetőséget biztosít a vállalat stratégiájában megfogalmazott transzformáció és fejlesztések végrehajtására.

Portfolio megjegyzi, a második és a harmadik negyedév elképesztő rekordjait a Mol a negyedik negyedévben már nem tudta megismételni, de a vállalatcsoport még így sem panaszkodhatott: a tavalyi utolsó negyedévben 438,8 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült tiszta EBITDA-t termelt, ami a harmadik negyedévinél 26 százalékkal alacsonyabb, 2021 utolsó negyedévénél viszont jóval magasabb, hiszen akkor 301,2 milliárd forintot tett ki. A Mol fő piacának számító Kelet-Közép-Európában az ársapkák és különadók EBITDA-t érintő becsült hatása mintegy 1,6 milliárd dollár volt 2022-ben.