Most mecsetek alatt bukkantak Hamász-alagutakra Gázában

Most mecsetek alatt bukkantak Hamász-alagutakra Gázában

Az izraeli katonai szóvivő szerint ezeket különféle terrorista célokra használták.

Mecsetek alatt találtak rá újabb alagutakra az izraeli katonák a palesztinok lakta Gázai övezetben - jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtökön.

Az MTI tudósítása szerint az egyik alagút lejáratára az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz egyik mecsetében bukkantak, ez a beszámoló szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Nukba nevű kommandós egységének katonai bázisához vezetett. Az izraeli katonai szakértők szerint

terrorista célokra, azaz harcok lebonyolítására és fegyverek átadására használták a létesítményt.

Az izraeli csapatok végül megsemmisítették az alagutat és a parancsnokságot.

A hadsereg szóvivője elmondta, hogy egy másik mecsetnél is alagutat és egy rakétavetőt találtak, az alagútban pedig számos megfigyelő- és harci állást.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az izraeli hadsereg gázai hadműveletének kezdete óta 21 320-an meghaltak és 55 603-an megsebesültek az övezetben.

Csak az elmúlt napon kétszáztízen vesztették életüket, és az evakuáltak száma elérte már az 1,9 milliót.

Az izraeli hadsereg adatai szerint szerda óta negyvenkilenc katona sebesült meg a harcokban, ebből huszonhárman a Gázai övezetben. Utóbbiak közül hárman súlyosan, négyen közepesen, tizenhatan pedig könnyebben sebesültek meg, míg az övezeten kívül négyen súlyosan, kilencen közepesen és tizennégyen könnyebben. A Gázában a szárazföldi hadművelet kezdete óta 921 katona sebesült meg.

A hadsereg arról is hírt adott, hogy csütörtök délután Libanonból pilóta nélküli repülő hatolt be Izrael területére, de lelőtték azt. Emiatt Haifától északra a tengerparti városokban, köztük Akkóban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Szintén légiriadó volt a libanoni határ keleti részén, Kirjat-Smónában, miután Izraelre irányzott drónt észleltek.

(Címlapkép: Izraeli önjáró löveg a Gázai övezetben lévő palesztin célpontra tüzel a határ térségéből, Dél-Izraelből 2023. december 27-én. MTI/EPA/Atef Szafadi)