Most végre megtudta a Kossuth tér, hogy mivel etetnek minket

A glifozát-háború elérte Budapestet is.

Lapunk nyomon követi a glifozát-háború eseményeit, csatáit.

Ránk utaznak

A küzdelem tétje nem kicsi. Nem pusztán az élelmiszer-önrendelkezésünkhöz való jogunkat veszíthetjük el, de az egészséges élelmiszereknek is búcsút inthetünk. Ha a vegyszereken alapuló, gépesített, nagyüzemi mezőgazdasági termelés végleg kiszorítja a kis, családi gazdálkodókat, illetőleg az ökogazdaságokat, akkor a minőség helyett a mennyiség és a profit lesz az egyedüli szempont.

"A vidék élni akar!"

- valójában erről szólt a pénteki demonstráció, és mivel a

"város és vidéke közös sorson osztoznak"

, ezért az agrárium pusztulását (birtokkoncentrációt, a vetőmagpiac-monopolizálását, a túlzott vegyszerhasználatot) még a Kossuth téren is meg fogják szenvedni.

[fb_pages_codes:econation]

A zöld válasz azonban pozitív volt. Mert másképp is lehet, van alternatívája a jelenlegi szemléletnek.

Akinek az útja péntek délelőtt az Országház környékéhez vezetett, és volt ahhoz türelme, hogy néhány másodperc erejéig megálljon az Egyesület munkatársainak, az nemcsak a glifozáttal kapcsolatban tudott meg hasznos információkat, hanem minimum egy darab finom, garantáltan vegyszermentesen termesztett almát is kapott tízóraira. (Ha felmerül a kérdés, honnan tudjuk egy gyümölcsről, zöldségről, hogy az nem tartalmaz egészségre káros anyagokat, vagy épp nem utazta át a fél világot ahhoz, hogy az üzletek polcaira kerüljön, akkor forduljon egy megbízható forráshoz. A Zöld Válasz 10 kilogramm szomori almával lepte meg a Kossuth tér forgalmát).

A Növényvédelmi Bizottság

A rendezvény apropóját a Földművelésügyi Minisztérium Növényvédelmi Bizottságának aktuális, pénteki ülése adta. A szakmai fórum feladatai közé tartozik a növényvédelemmel kapcsolatos szakmai kérdések megtárgyalása, azokkal kapcsolatos javaslatok, állásfoglalások megfogalmazása, valamint a Növényvédelmi Módszertani Gyűjtemény, illetőleg a peszticidek fenntartható használatáról szóló, tagállamoknak kötelezettségként előírt Nemzeti Növényvédelmi Cselekvési Terv kidolgozása). Csakhogy a Bizottságban indokolatlanul magas arányban képviselteti magát a mezőgazdasági ágazat (a 21 tagú bizottságban 14 képviselővel). Jellemző, hogy míg az egészségügy mindössze egyetlen taggal van jelen (az Emberi Erőforrások minisztériumának delegáltja), addig például a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége, illetőleg a Növényvédő szer és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete is egy-egy emberrel képviselheti az ipari mezőgazdaság érdekeit - figyelmeztette nyílt levélben Darvas Béla a biológiai tudományok doktora, címzetes egyetemi tanár, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság, valamint a GMO-Kerekasztal elnöke Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert.