Mostantól Youtube-csatornája is van a magyar dinóknak

Igen! Sokan nem is tudnak róla, de Magyarországon is előkerültek dinoszauruszok.

Magyarország területén egyébként az első dinoszaurusznyomokat 1966-fedezték fel a mecseki kőszénbányák területén, de akkor csak lábnyomokat találtak.

2000-ben, Iharkúton a hatalmas külszíni bauxitbánya területén kerültek elő az első dinoszaurusz testfosszíliák. Illetve ezt állítást annyival ki kell egészíteni, hogy alighanem korábban is tízezrével kerültek elő dinoszauruszcsontok, csak éppen erre magasról tettek a bauxitbányászok (nekik fel nem róható okból) és ezek a leletek megsemmisültek.

Az iharkúti fauna legismertebb tagja a Hungarosaurus, amely egy négy lábon járó, növényevő páncélos dinoszaurusz. A hossza 4-4,5 méter lehetett, a súlya 650 kilogramm. Különlegessége, hogy a legtöbb négy lábon járó dinoszaurusztól eltérően a mellső végtagjai ugyanolyan hosszúak voltak, mint a hátsók, ezért a „magyar dinó” egy gyorsmozgású élőlényt lehetett.

A Magyar Dinoszaurusz Alapítvány munkája eddig is meglehetősen transzparens volt: honlapot, közösségi oldalt üzemeltetett, könyvet adott ki és látogatásokat is szokott szervezni Iharkútra, hogy a laikusok is megnézhessék az ásatásokat a magyar Jurassic Parkot.

Kedden azonban beharangozták a Youtube-csatornájukat is, ahol elsőként egy riportsorozatot közöltek. Öröm látni, hogy vannak kiválóan marketingelt magyarországi régészeti kutatások is, ami főleg ebben a témakörben lehet különösen érdekes kicsik és nagyok számára.