Mozdonyvezetők Szakszervezete: Semmibe veszi az EU Bíróságának ítéletét a MÁV

Mozdonyvezetők Szakszervezete: Semmibe veszi az EU Bíróságának ítéletét a MÁV

Az EU döntése ellenére, a szakszervezet szerint a munkáltató nem biztosítja a biztonságos munkavégzéshez szükséges és jogszerű pihenőidőket a vasúti járművezetők számára.

Az érdekképviselet közleménye felidézte, hogy két éve, mintegy hatszáz mozdonyvezető nevében és képviseletében indított peres eljárást a MÁV-START Zrt. ellen, mert

„a szakszervezet álláspontja szerint a munkáltató nem biztosítja a biztonságos munkavégzéshez szükséges és jogszerű pihenőidőket a vasúti járművezetők számára.”

A Miskolci Törvényszék - az összes más Törvényszékkel együttműködve - az Európai Unió Bíróságához fordult előzetes döntéshozatalért.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete teljes mértékben alátámasztja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének álláspontját. Az ítélet után, a MOSZ felszólította a MÁV-START Zrt.-t, hogy annak megfelelően, azonnal változtasson a mozdonyvezetők vezénylésének gyakorlatán. A munkáltató azonban változatlanul folytatja a mozdonyvezetők munkaidő-beosztásának jogsértő, a szükséges pihenőidőket nem biztosító gyakorlatát, veszélyeztetve ezzel akár a vasúti közlekedés biztonságát is

- hívja fel a MÁV menedzsmentjének jogsértésére a Mozdonyvezetők Szakszervezete amely szerint a több száz, a közeljövőben akár több ezer per a magyar bíróságokon folytatódik.

(MTI)

Címlapkép: Mozdonyvezető a felújított Pilisvörösvár vasútállomáson. MTI/Kovács Attila