Lemondott az MTA egyik tudományos bizottságának tagja, mert egy nőt sem választottak rendes tagnak

Lemondott az MTA egyik tudományos bizottságának tagja, mert egy nőt sem választottak rendes tagnak

Kende Anna, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézete igazgatója szerda este jelentette be, hogy lemondott az MTA Pszichológiai Tudományos Bizottságban betöltött tagságáról. Döntését azzal indokolta:

így kívánok tiltakozni az ellen, hogy az MTA 26 új rendes tagja között a nők száma 0

A szociálpszichológus erről szóló Facebook-bejegyzésében az akadémia elnökének is címzett levelét szintén megosztotta a nyilvánossággal, melyben tiltakozása jeléül a lemondását kérte. Ebben az egyetemi docens kifejtette:

„Habár az MTA több fórumon is jelezte, hogy ezen a gyakorlaton változtatni szeretne, nyilvánvalóan nem tette meg a szükséges lépéseket azért, hogy a rendes tagok közé több nő kerüljön be. Amíg az MTA nem képes hatékony változásokat eszközölni a nők tudományos életben történő érvényesülése és elismerése terén, addig én nem kívánom a munkámmal támogatni a tudományos bizottság munkáját”.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Ahogy arról beszámoltunk, az MTA kedden megválasztotta új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait, erről egy több mint 150 oldalas, rövid bemutatásokat tartalmazó dokumentumot is közzétettek. Az Akadémikusok Gyűlésének zárt ülésén frissen megválasztott rendes tagok között valóban nincsenek nők, de a levelező és a tiszteleti tagok között vannak, utóbbi tagságra választották például Karikó Katalin biokémikust is.

Karikó Katalint az MTA tiszteleti tagjává választották

Az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait választotta meg az Akadémikusok Gyűlése május 3-ai, zárt ülésén. Utóbbi elismerésben részesült most Karikó Katalin. A kedden megválasztott 100 új akadémikust 110, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választották meg. Az MTA háromévente választ levelező és rendes, valamint külső és tiszteleti tagokat...


A nők arányának kérdése kapcsán a Telex megkereste az MTA-t, erre Simon Tamás, az MTA Kommunikációs Főosztályának vezetője nem sokkal később reagált. Simon válasza szerint az akadémiának valóban voltak mulasztásai a nők tudományos közéletbeli érvényesülésének terén, de az előző és a mostani elnök is változtatni szeretne a helyzeten. Többek közt azt írta, a szabályok szerint rendes taggá olyan levelező tagok választhatók, akik levelező tagságuk elnyerése óta jelentős tudományos eredményt értek el, ám ez a folyamat általában 3 évnél többet vesz igénybe. Idén 26 levelező tagot jelöltek rendes tagnak, és mindegyiküket meg is választották. „Az tehát, hogy a jelöltek között nem volt nő, egy 6 évvel ezelőtti állapot lenyomata, vagyis még a nők érvényesülését segítő lépések előtti helyzetet tükrözi” – írta Simon Tamás, hozzátéve azt is, hogy gyermekvállalás időszakára is tekintettel a fiatal kutatónők megtartását a kutatói pályán több akadémiai kezdeményezés is segíti.