"Szabad ország, szabad tudomány!" - tüntetés az MTA mellett

Több százan demonstráltnak a Palkovics-terv, az MTA kutatóhálózatának ellehetetlenítése ellen.

Pléh Csaba professzor, az MTA rendes tagja arról beszélt, hogy tudosok és a tudomány mindig is a versengés világában élt, a tudósok egymást tartják kontroll alatt. Most azonban úgy szeretnék versenyeztetni a tudósokat, hogy "a lábukat amputálják" . Ugyanakkor a tudosók ismerik a versengés szabályait. A kormány lenézi a tiszta kutatás világát. A professzor szerint soha nem fogjuk tudni importálni a tudományt, ez illúzió, mert nem vagyunk gazdag ország. Magyarország csak exportálni tudja a tudományt Nagy a felelőssége a tudós társadalomnak és a kormánynak is amikor intézményeket akar leépíteni Pléh Csaba a kormánynak azt üzente, hogy adja vissza a tudás megbecsülését és az iskolákat.

Ezért szakad le az ország, ha a kormány tényleg szétveri a Magyar Tudományos Akadémiát

Egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező műszaki kutató szemléltette az Alfahír megkeresésére, hogy miért baj, az amit a kormány az MTA-val csinál. Az már régóta látszik, hogy a kormányzati fontossági sorrendben csak sokadik helyen kullog a tudomány, a sport és a rokonoknak osztott közbeszerzésektől jelentősen lemaradva. De a mostani folyamatok a gazdaságot is visszafoghatják.

Kenesei István, az MTA levelezői tagozatának tagja nem gondolta volna a pályája elején, hogy egyszer az akadémiáért kell tüntetni. Az akadémisták élete a tudomány. Az MTA presztízséért, tekintélyéért csináljak . Az MTA-nak azért van tekintélye, mert van kutatóhálózata, amit az akadémikusok működtetnek. Most azonban nagy veszélyben van a kutatóhálózat. A tudományt fékekkel próbáljál megfékezni. A professzor szerint van egy mesterterv: az MTA autonómiáját el akarjak venni. Az utolsó előtti lépés a CEU elüldözése volt. Most az akadémia a következő . Hozzátette: az akadémia világa sokszínű, de kikérik maguknak, hogy sorosistáknak vagy komcsiknak nevezzék őket. A tudománynak alapelve a kritika, a tudomány napi élete, miért tiltják meg ezt nekik? - tette fel a kérdést.

Több száz tudós tiltakozott a „Palkovics-terv" és az MTA államosítása ellen

Jelentős érdeklődés mellett már a második rendezvényét tartotta meg az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amit a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Rényi Matematikai Kutatóintézet Közalkalmazotti Tanácsai hívták össze, de mellettük nagy számban megjelentek a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és más tudományágak dolgozói is.

Szilágyi Adrienn, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történelemtudományi Intézetének kutatója szerint az MTA körül kialakult helyzet tisztességtelen a kutatók munkájukhoz képest mérve. A tudományos közösséget a tudomány köti össze. A szakmai közösség nem korlátozódik a kutatóhálózatra, ezért többen vidékről és külföldről is szolidaritani érkeztek. Szilágyi Adrienn hangsúlyozta, közös feladata a tudománynak mindenkori kritika képviselete. Ereje a közösségnek van, mint ahogy ez most a tüntetésen is látszik. Arra figyelmeztetett, ha a kutatóhálózat egysége megbomlik, akkor a közös szakmai hálózat is töredezett lesz. Kénytelenek konfliktust vállalni, mert a függetlenségükről van szó. Elfogadhatatlannak nevezte a Palkovics-tervet, ami előnytelen versenyt teremt.

Bolsevista Palkovics-terv

El a kezekkel az akadémiától és a tudománytól - üzente a kormánynak Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője. Szerinte a Fidesz tudományellenessége újabb szintet lépett. A Jobbik kiáll a tudomány és az oktatás szabadságáért. A kormány már most hosszabb távú károkat okoz az MTA körül kialakult helyzettel. Brenner Koloman kiemelte: az MTA modernizálásáról egy épeszű szakmai vitát szükséges lenne lefolytatni. A bolsevista Palkovics-terv beláthatatlan károkat okoz. Ez a hatalomgyakorlás ellentmond a tudomány szabadságának és kivezet Európából – fogalmazott a jobbikos politikus.

A rendezvény, az élőlánc hivatalos része véget ért. Úgy tudjuk, hogy az MTA pályázati struktúrájáról szóló döntést este 7-kor hozzák meg.

Fotók: Béli Balázs / Alfahír