A háttérben már válságkormányzás van: nyugdíjasokban, kismamákban és munkakerülőkben látja a jövőt a kormány

Bérunió meg kell a francnak!

A kormánylap csütörtöki cikke szerint a szakember úgy látja, a következő időszakban azokat a rétegeket kell megszólítani, ahol alacsonyabbak a foglalkoztatási adatok: ide tartoznak a 25 év alattiak, az 55-64 éves korcsoport, valamint a kisgyermeket nevelő szülők.

Az inaktívak bevonásakor elsősorban azokat a rugalmas megoldásokat kell megcélozni, amelyekkel azokat is munkába lehet állítani, akik valamilyen okból - akár átmenetileg - nem tudnak heti 40 órában dolgozni - tette hozzá.

Nem jön a busz? Órák óta vár a sorára a boltban? Elkavarodott a levele? Előjegyzés kell a gumisnál? Jövőre jön csak a szaki kicserélni a lefolyót?

Igen, Önnek a munkerőhiány a problémája. Ma már lassan minden napra jut egy hír a munkaerőhiányról. Hol egy gyár termelését nem tudják fenntartani, hol a BKV keres kétségbeesetten sofőröket és villamosvezetőket, hol a Posta igyekszik - sajátos módszerekkel - megoldást találni a borítékolható karácsonyi őrületre.

Szalai Piroska felhívta a figyelmet, hogy rengetegen vannak olyan kisgyermekes szülők, akik gyermekük nevelése mellett - rugalmas foglalkoztatási megoldásokkal - visszatérnének dolgozni. Ma már több mint 42 ezren élnek a gyed extra azon lehetőségével, hogy a gyermek féléves korától munkát vállalhatnak az ellátás folyósítása mellett, tehát legálisan.

Az adatokat ismertetve elmondta, hogy uniós átlagban is rendkívül alacsony a részmunkaidősök száma a hazai munkaerőpiacon: mindössze 178 ezren dolgoznak heti 36 órát nem meghaladó időben, arányaiban Bulgária után nálunk van a legkevesebb részmunkaidős az unióban.

Eltörölhetik a bérplafont, rendes fizetésért térhetnek vissza a nyugdíjasok

A Magyar Idők azt írja, a szerdai kormányülésen kerülhet napirendre az ellátásban részesülő 65 év alattiak bérplafonjának eltörlése, hogy ezzel is csökkentsék a mára teljesen elszabadult munkaerőhiányt.Jelenleg ugyanis ezeknek a nyugdíjasoknak lényegében választaniuk kell, hogy rendesen dolgoznak, vagy nyugdíjat kapnak.

A szakértő szerint a béremelések, valamint a vállalkozók fejlesztései is enyhíthetnék a munkaerőhiányt, ugyanakkor a rugalmas foglakoztatási formák elterjedése is vonzóvá teheti az inaktívak számára a munkaerőpiacot - írta a lap.