Muszlim hitszónok ellen emeltek vádat Németországban

A testület tájékoztatása szerint a wuppertali "saríarendőrség" nevű, az iszlám jog betartatására alakult brigád kezdeményezőjeként ismertté vált férfi ellen terrorista csoportosulás támogatása miatt emeltek vádat.

Németországban óriási felháborodást keltett, amikor az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Wuppertalban 2014 szeptemberében Shariah-Police (saríarendőrség) feliratú narancssárga láthatósági mellényt viselő fiatal férfiak csoportja jelent meg, és "őrjárataikon" a muzulmán vallási előírások betartására intettek.

Lau a Szíriában tevékenykedő Dzsais al-Muhádzsirún va al-Anszar (JAMWA - emigránsok és segítők hadserege) németországi szárnyának egyik vezetőjeként tevékenykedett. A JAMWA 2013-ban kettévált, és a hitszónok által támogatott része hűséget esküdött az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetnek.

Ezen felül a német szövetségi ügyészség információi szerint a 35 éves férfi segítséget nyújtott a németországi szélsőségeseknek abban, hogy a Közel-Keletre utazzanak és ott csatlakozzanak a JAMWA csoportjához. A vádirat szerint Lau két férfinak segített abban, hogy Szíriába jusson, amiért egyikük pénzt adott át neki. 2013-ban három éjjellátó készüléket küldött Szíriában harcoló iszlamista fegyvereseknek.