Az Egyesült Államok felbonthatja a NAFTA-t

A Washingtonban tartott ötnapos tárgyalássorozat első napján Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója leszögezte: az amerikai kormányzat

"nem érdekelt abban, hogy csupán néhány intézkedésen szépítsen és néhány fejezetet felfrissítsen". 

Lighthizer kifejtette, hogy az amerikai kormányzat megítélése szerint az egyezmény

"alapvetően kudarcot jelent nagyon sok amerikai számára, és nagymértékű javításra szorul". 

A 23 évvel ezelőtt megkötött kereskedelmi egyezményt Donald Trump amerikai elnök "a történelem legrosszabb" megállapodásának nevezte és azt ígérte, hogy vagy lényegesen változtatnak rajta, vagy az Egyesült Államok a maga részéről felmondja a megállapodást. A NAFTA lebontotta az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közötti kereskedelmi határokat, beleértve a vámokat is. Az amerikai elnök és az egyezmény kritikusai szerint az egyezmény arra bátorította a vállalkozásokat, hogy az Egyesült Államok déli határain túlra, Mexikóba telepítsék gyártási tevékenységüket, az ottani alacsony munkabérköltségek miatt. 

A NAFTA újratárgyalásának első napján Lighthizer hangsúlyozta, hogy legalább 700 ezer amerikai veszítette el munkáját a vállalkozások áttelepülése miatt.

A főtárgyaló kifejtette: az amerikai kormányzat azt akarja, hogy a vámmentes portékák között nagyobb legyen az Egyesült Államok határain belül gyártott termékek aránya. Lighthizer sürgette egyúttal a Mexikóval szemben fennálló óriási, 68 milliárd dolláros kereskedelmi deficit kiegyensúlyozását is.

A tárgyaláson Kanada és Mexikó képviselői erőteljesen védelmükbe vették és sikeresnek minősítették a szabadkereskedelmi egyezményt, bár szerda esti közös sajtótájékoztatójukon hozzátették: az időközben bekövetkezett gazdasági változások miatt a megállapodás valóban frissítésre szorul. Ildefonso Guajardo Villarreal mexikói gazdasági miniszter, a mexikói delegáció vezetője azt is elismerte az újságíróknak, hogy "valóban munkahelyek vándoroltak át" Mexikóba. A miniszter hozzátette: "az első nagy kihívás a három ország közötti megegyezés közös pontjainak megtalálása lesz és ez bizony kétségtelenül nehéz folyamatnak ígérkezik". 

A tárgyalásokon hasonlóképpen "drámai pillanatokra" számít Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter, aki a szerda esti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a NAFTA "történelmi megállapodás" és kiemelte, hogy az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezet "a legnagyobb gazdasági övezet a világon".