Nagy Mártonék bejelentették, július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás a boltokban

Nagy Mártonék bejelentették, július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás a boltokban

A kormány "infláció elleni fegyverét" épp tavaly július elsején vezette be az Orbán-kormány, nem sok sikerrel. Most kivezetik, mert szerintük elérte a célját az intézkedés.

2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás – közölte kedd reggeli közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. Nagy Mártonék szerint a lépést az indokolja, hogy a kormány leszorította az inflációt. Az Orbán-kormány infláció elleni "csodafegyvere" éppen egy éve, tavaly épp július elsején vezették be, majd 2023 novemberében hosszabbították meg idén június végéig.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az intézkedés elérte célját,

a kormány viszont a "kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében" nem engedi el az online árfigyelő rendszert.

Mint írják: 2023 augusztusában – az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó – kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört. A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10 százalékról legalább 15 százalékra emelkedett. Továbbá a kötelező akciózási szabályok kiterjesztésre kerültek a korábbi 8 árstopos termékfajtára, amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kellett kínálni - idézte fel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Azt nem említették, hogy a hazai infláció továbbra is velünk él, csak a drágulás üteme lassul.

(Címlapkép: A 2023. június 1-jétől életbe lépő kötelező akciózást ismertető tábla (b) a budapesti Corvin Bevásárlóközpontban lévő CBA üzletben 2023. június 1-jén. MTI/Hegedüs Róbert)