TASZ: Alaptörvény-ellenes az új NAT

TASZ: Alaptörvény-ellenes az új NAT

Alapjogi szempontból átvizsgálta az új alaptantervet a Társaság a Szabadságjogokért. A szervezet szerint az új NAT alaptörvény-ellenes, ezért szerintük, aki nem tartja be, az nem jogsértést követ el, hanem megvédi a gyerekeket a jogsérelemtől - írja a Hvg.hu

A TASZ szerint a NAT olyan mértékben avatkozik bele a gyerekek oktatáshoz való jogába, annyira semmibe veszi a gyerekek egészséges fejlődéséhez való jogát, hogy ez már nem összeegyeztethető az Alaptörvénnyel.

Szerintük az új NAT-nak a tankötelezettség céljait kellene szolgálnia, ám a jogvédők szerint nem hagy kellő választási lehetőséget a tanároknak és az iskoláknak, emellett pedig olyannyira részletes, hogy esélyt sem ad a tanulók egy részének a benne előírt ismeretanyag elsajátítására. Ezáltal a gyerekek megfelelő védelemhez és gondoskodáshoz való joga nemhogy nem biztosított, hanem azt az új NAT egyenesen megsérti – fogalmaztak a jogvédők.

A TASZ szerint az államnak biztosítania kell, hogy a gyerekek szabadon kibontakoztathassák a személyiségüket, a társadalom politikai közösségében önállóan részt vehessenek, a NAT-nak csökkentenie, nem pedig növelnie kellene a társadalmi hátrányokat.

A gyerek megfelelő védelemhez és gondoskodáshoz való joga tehát kizárólag akkor képes érvényesülni, ha az állam úgy korlátoz alapjogokat, hogy egyúttal szem előtt tartja az egyéni különbségeket, és megfelelő mozgásteret nyújt a keret-, illetve helyi tantervek egyéni különbségekhez való igazítására.

Mivel az új NAT erre nem képes, ezért alapjogsértő – olvasható a TASZ közleményében.