"Nehéz úgy biztosítani a betegek ideális körülményeit, ha 1967-es lepedőt terítek alá"

A magyar egészségügyről tartottak előadást csütörtök este Budapesten.

A Jobbik az idei évet kiemelten a Vona Gábor által meghirdetett Valódi Nemzeti Konzultációnak (VNK) szenteli. Ennek az első fázisának, a konzultációban megfogalmazott kérdések összeállításához szükséges szakértői egyeztetéseknek az eredményeiről beszélt a II. kerületi Jobbik irodájában rendezett előadásán Lukács László György, a párt országgyűlési képviselője. Álláspontja szerint az egészségügyi ágazatnak az állami források tekintetében a top3-as ágazatok között kellene lennie, miközben úgy érzi, hogy az egészségügyi helyzet marginálissá vált a közbeszédben. Hangsúlyozta, hogy ezért is tartotta fontosnak a nemzeti néppárt, hogy a VNK keretében erről is megkérdezzék az embereket egy olyan kérdőív segítségével, amelyet néhány hónap múlva minden postaládába el szeretnének juttatni. 
 
Lukács ismertette, hogy a VNK során nem műkérdésekkel fognak majd az emberekhez fordulni, hanem olyan kérdésekkel, amelyeket a szakmai szervezetekkel egyeztettek le, legyenek azok orvosokat vagy betegeket tömörítőek. Az eddigi találkozók tapasztalatai alapján a nyilvános és nem nyilvános egyeztetéseket nagyon eredményesnek ítélte, és szerinte ezek visszaigazolták, hogy jelenleg nem érzik jól magukat:
  •  az egészségügyi intézmények, ami az adósságokban és a munkakörülményekben mutatkozik meg;
  •  az orvosok, egészségügyi szakdolgozók, akiknek nemcsak a munkabére, de a munkakörülményei (ide tartozik a stressz, kiégés, felesleges konfrontáció, kényelmetlen helyzet, szabadkozás) is tragikusak;
  •  a betegek, akiknek a helyzetét nehezíti a hálapénz, a várólista, az intézményekben uralkodó rossz állapotok (főleg Budapesten, és mint fogalmazott, a Szent János Kórház megtestesíti a hazai egészségügy helyzetét).
A kórházi körülményeket szemléltetve idézett egy orvosok által jegyzett nyílt levelet is, amely szerint többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint a közúti balesetekben. Mint arról beszámoltunk, ez kiemelt témája volt Lukács mai sajtótájékoztatójának is, amelyet szintén a VNK jegyében közösen tartott Pós Péterrel, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnökével.
 
Az egészségügyi szakpolitikus korábban ügyvédként több esetben találkozott műhibaperekkel is, és kiemelte, hogy a betegszervezetekkel való találkozások után is bebizonyosodott, újra kell gondolni a műhibapereket.
 
Rámutatott az ágazatban tapasztalható személyzethiányra is, amelynek szomorú helyzetét mutatja, hogy becslések szerint jelenleg országosan ápolókból 7-9000 fő hiányzik, miközben a szakszervezetek szerint legalább 27 ezerrel több ápolóra lenne szükség az ideális működéshez. 
 
A budai kerületben tartott előadáson beszélt helyi nehézségekről is. Elmondta, hogy nemrég volt a Szent János Kórházban intézménylátogatáson, ahol az intézményvezetővel áttekintették a fő problémákat. Ismertette, hogy a talán legnagyobb terhelésnek kitett budapesti kórháznak tekinthető kórház intézményvezetője nincs könnyű helyzetben. Tetézi a kórház problémáit, hogy több telephelyen is üzemel, a fő telephelyén pedig sok régi épületben működik. Az orvosokban van mozgástere az intézménynek, ugyanakkor egészségügyi dolgozók tekintetében cudarul állnak. Az intézmény adósságairól elmondta, hogy jelenleg félmilliárdos tartozás alatt nyögnek, és ez havonta 40-50 millióval növekszik, amiből jól látszik, hogy az egészségügyi finanszírozás alul van tervezve, hiszen több beteget látnak el, mint amennyi forrást tudnak szerezni. 
 
Ez egy általános jelenség, tette hozzá, ugyanis jelenleg az állam GDP-arányosan, vagyis a hazai össztermékhez viszonyítva rendkívül alacsony százalékban fordít az egészségügyi ágazatra (4,7%), ami miatt az ország a régióban is sereghajtónak számít. Nehezen felfogható ekkora összeg, de azért elmondta, hogy jelenleg 600 milliárdos hiány van az egészségügyi ágazatban. 
 
Szóba került a szuperkórház kérdése is, és Lukács ismertette a Jobbik álláspontját, amely szerint nem egy, hanem három budapesti szuperkórházra van szükség, és ebből az egyik akár lehetne a Szent János Kórház is. 
 
A kerületi problémák kapcsán említette az OPNI bezárását is, amelyet hatalmas hibának tart, többek közt azért is, mert véleménye szerint van összefüggés az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárása és a bűncselekmények elszaporodása között. Hozzátette, hogy a volt intézmény épülete sorsa sincs rendezve, a jelenleg kialakított pszichiátriai kezelés struktúrája pedig nem kielégítő. 
 
Kérdésre hangsúlyozta, hogy a népegészségügyi szemlélet erősítése érdekében fontos, hogy a társadalmi vezetői réteg is példát mutasson az egészséges életmódból. Hozzátette, rendkívül fontos lenne a szűrésekre, oltásokra és sportolási lehetőségekre való nagyobb figyelemfelhívás. Mint mondta, sokkal olcsóbb megőrizni az egészséget, mint a beteget meggyógyítani. 
 
Ennek kapcsán Szaniszló Adrienn felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre fiatalabb korosztályok lesznek rabjai a gyógyszerlobbinak, és egyre többen szednek úgy gyógyszereket, hogy valójában nem is lenne szükségük rá. A Jobbik választókerületi elnöke szerint hasonló függőséget tudnak okozni a gyógyszerek is, mint az alkohol vagy a cigaretta, miközben inkább az egészséges életmódot kellene elterjeszteni.
 
Az egészségügy helyzetét mindennél ragyogóbban példázta egy közönségben helyet foglaló egészségügyi dolgozó hozzászólása, aki elmondta, hogy "nehéz úgy biztosítani a beteg ideális körülményeit, ha 1967-es, toldozott-foldozott lepedőt terítek alá".