Lázár János előrukkolt a Lázár-féle kastélytörvény ügyéntézési díjaival

Lázár János előrukkolt a Lázár-féle kastélytörvény ügyéntézési díjaival

Állami kastélyt fogadna örökbe? A dokumentáció ára alapból 10 millió forint, de vannak kivételek.

Lázár János döntött a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényben (kastélytörvény) meghatározott dokumentációért fizetendő díjról – írja a 24.hu. Az építési és közlekedési miniszter döntése szerint a kastélytörvény mellékletében felsorolt ingatlanok iránt érdeklődők alapesetben kérelmenként 10 millió forintért vehetik meg a kapcsolódó részletes dokumentációt. Kivéve,

ha helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, valamint az egyházi jogi személy tervez kastélyt venni. Esetükben a díj 1 forint.

Minden pénz Lázár tárcájának megy

A díjat a kérelmezőnek az Építési és Közlekedési Minisztérium számlájára kell utalnia. Ekkor kell feltüntetnie, pontosan melyik település kastély dokumentációját kéri. A befizetett díj nem jár vissza, a pénz Lázár János tárcájának bevételét képezi. A miniszter rendelet augusztus 30-tól hatályos.

A 24.hu emlékeztet: a kastélytörvény alapján magánkézbe kerülhet a 26 hektáros ősfás szarvasi Anna-liget, a területen található Csáky-Bolza kastéllyal együtt. Itt található a Körös-Maros Vidéki Nemzeti Park Igazgatóság székhelye, egy látogatóközpont és egy állatpark is. Az Agrárminisztérium ellenzi a terület privatizálását, amiben a szarvasi önkormányzat részt venne, hogy továbbra is ott működhessen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

(Címlapkép: Czeglédi Zsolt/MTI)