Nem találtak egyetlen tanárt sem, pedig a Facebookon is kerestek, ezért bezár az alsóújlaki iskola

Nem találtak egyetlen tanárt sem, pedig a Facebookon is kerestek, ezért bezár az alsóújlaki iskola

A faluban eleve csak egy összevont alsós osztályt tudtak volna indítani, amihez még a Facebookon is próbáltak tanárt keresni. Mivel nem jártak sikerrel, így nem indul el a tanév szeptemberben, a gyerekek pedig mehetnek más településekre iskolába.

Alsóújlak egy Vasvárhoz közel eső kis falu, ahol akkora a baj az oktatásban, hogy már annak is örültek volna, ha egyetlen pedagógust sikerül találniuk, hogy legalább egy összevont első-negyedik osztály elindulhasson – számolt be az ATV.

Senkit sem sikerült odacsábítani, így az iskolát szüneteltetni kell, a gyerekek pedig járhatnak messzebb tanulni.

Az alsóújlaki szülők már Facebook-posztokban kérték, hogy segítsen, akinek van olyan ismerőse, aki adott esetben hajlandó lenne a falu iskolájában tanítani. Úgy fogalmaztak, hogy ez számukra az utolsó reménysugár. Az ötlet jó volt, de nem vált be, nem találtak időben tanítót az összevont alsótagozatos osztály számára.

Az alsóújlaki iskola a '60-as években épült, és akkor még körzeti iskola volt, mára azonban – többek között a Fidesz-kormány vidékellenes politikája miatt – oda jutottak, hogy már a faluban sincs elég gyerek a működtetéséhez.

A település július elején megválasztott független polgármestere nem nyilatkozott az ATV-nek. A PDSZ ügyvivője viszont egyértelműen a krónikus tanárhiányra vezette vissza az esetet:

Azért nem jelentkeznek sok esetben, mert nem akarják bevállalni a státusztörvénnyel történő foglalkoztatást, számukra nem vonzó ez a munkakörülmény. Egyébként pedig, ha úgy dönt a tankerületi központ, hogy megszünteti az iskolát a naptári év közben, főleg szeptemberben, akkor az is felmerül, hogy jogsértést követ el

– nyilatkozta Nagy Erzsébet a csatornának.

Hozzátette, hogy az ilyen kényszerű iskolai átszervezéseknek végül mindig a gyerekek látják kárát: míg eddig pár perc alatt egyedül átsétálhattak az iskolába, addig ettől kezdve órákig buszozhatnak reggel és este, iskola után is, ami a tanulás és a pihenés rovására megy, ráadásul kísérőre is szüksége lesz a kisebbeknek.

(Címlapkép: Illusztráció, MTI/Kiss Gábor)