Nem utalna tagdíjat a közszféra szakszervezeteinek az állam

Nem utalna tagdíjat a közszféra szakszervezeteinek az állam

A kormány javaslata alapján a szakszervezeti tagok közvetlenül utalnák a tagdíjat az érintett érdekképviselethez.

A Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda hétfőn társadalmi egyeztetésre bocsájtott egy javaslatot, amivel többek között átírnák a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt - számol be a kormányzati javaslatól a 444.hu. Az eddigi szabályok szerint munkáltató a munkavállalók béréből a szakszervezeti tagdíjat a dolgozó írásbeli kérelmére levonta, majd átutalta a munkavállaló által megjelölt szakszervezetnek vagy más érdekképviseletnek.

A mostani kormányzati javaslat ezen annyiban módosítana, hogy jogszabállyal ettől eltérő kivételeket határozhatna meg az állam, és önmagát gyakorlatilag mentesítené a tagdíjutalási kötelezettség alól.

Majd meg is jelöli, melyik szakszervezeteknek nem utalnának tagdíjat a munkavállaló kérsére sem:

- a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek;

- a kormánytisztviselők szervezeteinek;

- a köztisztviselők szervezeteinek;

- a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek;

- az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek;

- a köznevelésben foglalkoztatottak.

Kerestük Boros Péternét, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnökét, aki későbbre ígért tájékoztatást.

A javaslatot augusztus 15-ig lehet véleményezni. Ha ebben a formában életbe lép, akkor várhatóan a szakszervezeti tagoknak kell gondoskodniuk arról, hogy a tagdíj eljussok a szervezeteikhez, az állam ebben nem venne részt.

Címlapkép: A Közmunkás Szakszervezet tüntetésének résztvevői Győrtelekről Kocsordon át vonultak Mátészalkára 2015. február 9-én. A demonstrálók „a szegényeket sújtó politika megszüntetését, a vidék leszakadásának megállítását, a közmunkások helyzetének javítását, egy igazságos, szolidáris, szabad Magyarország létrehozását”, valamint a minimálbér emelését és a közszféra dolgozóinak 5 százalékos béremelését követelték. Fotó: MTI/Balázs Attila