"Nem félünk, ezt eltanultuk a törököktől" – Isztambul magyar szemmel

"Félelemmel nem lehet élni, reggelente felkelni".

Vasárnap hajnali fél kettőkor megállt egy taxi az isztambuli Reina bár előtt, egy Mikulás ruhába öltözött férfi szállt ki a kocsiból, és már a szórakozóhely bejárata előtt lövöldözni kezdett, majd belépett a török világváros egyik luxus klubjába, és tüzet nyitott az ott ünneplő 7-800 fős tömegre: harminckilenc emberrel végzett, több mint hatvanat megsebesített. A még szökésben lévő merénylő a támadás alatt négy(!) alkalommal cserélt tárat. Majd hátrahagyva fegyverét, az álruhája alatt viselt öltönyében elvegyült a menekülő tömegben.

Így is összefoglalhatjuk 2017 első, Európát ért terrortámadását, ám aki Isztambult az otthonának tekinti, aki már hosszú évek óta ott él, mindezt egészen máshogy látja. Szabó Edina itthon újságíró volt, azonban már 8 esztendeje dolgozik a török nagyvárosban, mint marketingmenedzser.

Megrázta a világot az isztambuli merénylet

A török hatóságok teljes hírzárlat mellett kezdték meg az elkövetők elleni nyomozást, a merénylőt nagy erőkkel keresik, ám továbbra sem lehet tudni, hogy vannak-e új fejlemények. A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után - mondta a miniszter. Hozzátette, 69 ember sebesült meg, négy ember állapota súlyos.

Egy lány neve

A "Reina" a világi élet szimbólumának számított - kezdi idegenvezetését a fiatal magyar lány -, Isztambulban 3-4 ezer ember engedheti meg magának azt a fajta luxust, amelyet ez a szórakozóhely nyújtani tudott, és mindössze 4-5 ilyen színvonalú klub van a városban. Szilveszter éjjel ebből az elitkörből is sokan ott voltak abban a többszázas tömegben, amely célpontként szolgált a dzsihadista terrornak. (Jellemző, hogy a nevét a tulajdonos lánya után kapta, Reina egyébként amerikai állampolgár, ahogy annak édesanyja is az).

Az exkluzív társaságra jellemző az is, hogy a török áldozatok személyazonosságát nem fogják nyilvánosságra hozni (a külföldiekről, illetve az ott szolgálatot teljesítő, és meggyilkolt fiatal török rendőrről és biztonsági őrről ITT és ITT emlékeztünk meg).

De nemcsak a fényűzés miatt érdemel megkülönböztetett figyelmet Isztambul szívében a Reina bár. Gyönyörű helyen, a Boszporusz európai partján fekszik, míg fölötte ível át az Első Boszporusz-híd (mai nevén: Július 15. vértanúinak hídja), amely nemcsak arról híres, hogy kontinensünket összeköti Ázsiával, hiszen a tavalyi puccskísérlet során a lázadó katonák innen lőtték a fegyvertelen civileket. Ha letekintünk a hídról, egyébként be is láthatunk a Reina bizonyos részeibe, bár nincs minden nap buli a legendás szórakozóhelyen.

Ahogy az a török sajtóban elterjedt, a dzsihadisták a támadással a "pogány ünnepet akarták gyásszá változtatni", ezzel próbálva szembefordítani a világi Törökországot a konzervatív, muszlim Törökországgal.

"Félelem abszolút nincs bennük, a törökökre ez nem jellemző"

Edina a Föld hetedik legnépesebb városában él, amelynek lakossága nagyobb mint hazánké – és egyébként körülbelül 150 kint lakó magyart ismer. Ugyanakkor a török nagyvárosok élete, hangulata egészen más, mint például a vidéki, vagy épp határ menti települések mentalitása, s mivel a magyar lány isztambuli, amikor a sorozatos támadások mindennapokra tett hatásairól kérdezzük őt, akkor a 14,6 milliós metropoliszban szerzett tapasztalatairól tud csak beszámolni az Alfahírnek.

Egyébként biztos abban, hogy előbb-utóbb elfogják a tettest, akiről szinte már minden fontos adat ismert, és akinek a fényképét rendőrök osztogatják az embereknek városszerte. "Nem láttam még ilyen vadászatot" - mondta el Edina.

A merénylőt keresik mindenhol.

De vajon mit éreznek a törökök egy ilyen véres támadás után? - kérdezzük.

Félelem abszolút nincs bennük, a törökökre ez nem jellemző - magyarázza, hozzátéve:

"amikor magyar újságírók erre kíváncsiak, mindig arra kérem őket, ne írjanak olyanokat, hogy ezek az emberek félnek, még ha ez európai aggyal nehezen is érthető".

Sokkal inkább dühösek, és nem értik, hogy fajulhatott idáig ez a helyzet. A kint élő honfitársunk szerint általában ez a düh a terroristák, a háborús helyzet és a kormány felé irányul, mindamellett Recep-Tayyip Erdogan népszerűsége töretlen. A bajok forrásaként sokkal inkább az Európai Unióra tekintenek: szerintük az EU becsukja a szemét, ha a törökországi terrortámadásokról van szó. Úgy vélik, hogy sem Brüsszel, sem Washington nem segíti hazájukat az Iszlám Állam elleni harcukban, így most Vlagyimir Putyinnak hálásak, amiért az orosz elnök beavatkozott a szíriai konfliktusba.

Isztambulból úgy látják, Törökország ezt a háborút nem tudja megnyerni, ugyanis az Iszlám Állam harcosai képesek átszivárogni a határon, és a lakosság ellen támadást végrehajtani.

"Hogy nézheti ezt tétlenül Anglia, Franciaország és Németország!?"

- osztja meg lapunkkal az általános vélekedést Edina.

Mindezt megerősítette Juszuf, aki egy magyar ismerősén keresztül üzent nekünk

Az európai országok és az Egyesült Államok nem akarja, hogy Törökország erőre kapjon - mondta az egyik törökországi légitársaságnál dolgozó férfi lapunknak. Szerinte az a céljuk, hogy Törökországot elszeparálják, legyengítsék, hogy bomlasszák a törökök összefogását, hogy az ország olyan legyen, mint Szíria. Ráadásul a nyugati országok szerinte egyenesen pénzelik, támogatják a terroristákat, fegyvereket adnak el nekik. Úgy látja, hogy a nyugat-európaiakat félretájékoztatják, sőt átverik: miközben az úgynevezett iszlám terrorizmus hazugság. Emlékeztetett: az iszlám tiltja az élet kioltását, egy valódi muszlim miért ölne ártatlan embereket? - tette fel a kérdést Juszuf.

"Félelemmel nem lehet élni, reggelente felkelni"

És hogy élik át ezeket a szörnyűségeket a magyarok a Boszporusz partján? - érdeklődünk.

"Kapcsolatban állunk egymással, ha történik valami, akkor igyekszünk értesíteni egymást, érdeklődni a másik felől. Ugyanakkor én szeretek itt élni, szeretem ezt az országot"

- válaszolja Edina, emlékeztetve: Brüsszelben, Londonban, Párizsban is szintúgy vannak terrortámadások, már nem mondhatjuk, hogy ezek a városok biztonságosak lennének.

"Félelemmel nem lehet élni, reggelente felkelni" - jelenti ki, majd elmeséli, ahhoz, hogy eljusson a munkahelyére három olyan fontos közlekedési csomóponton kell keresztül haladnia, amelyek mind-mind potenciális célpontok lehetnek a terroristák számára. Nem félünk, ezt eltanultuk a törököktől - közli határozottan.

Még egy példával él: kedden Isztambulban a vendéglátóiparban dolgozók szerveztek egy "hangtalan menetet", amelynek az volt az üzenete, hogy aki eddig részese volt a város éjszakai életének, az ezután se maradjon otthon - mert akkor a terroristák elérik a céljukat.

Sőt, a Reina-ban is tartanak még egy utolsó, megemlékező partit,

"amire én semmiképpen nem mennék el, de a törökök biztosan ott lesznek most is".