Németországban kértek menedékjogot a Csehországot megjárt iraki keresztények

A híradások szerint az irakiak a múlt héten váratlanul kikérték úti okmányaikat a cseh hatóságoktól, és szombaton Németországba távoztak.

Katerina Rendlová, a cseh idegenrendészet szóvivője közölte hétfőn a hivatal honlapján, hogy a német hatóságok szombaton a határ átlépése után az irakiakat őrizetbe vették, és közölték, hogy kihallgatásuk után visszaküldik őket Csehországba. Vasárnap este felkérték a cseheket, hogy hétfő délelőtt vegyék át az irakiakat.

Rendlová szerint azonban az átadás helyszínéről folyó hétfő reggeli tárgyalások elhúzódtak, majd a németek minden indoklás nélkül visszavonták kérésüket. Miután a csehek hivatalos úton magyarázatot követeltek, a németek néhány óra múlva közölték: az ügy tárgytalan, mert az irakiak menedéket kértek Németországban, és az eljárás már meg is kezdődött.

"Az irakiak németországi családi kapcsolataikkal indokolták menedékkérelmüket"- mutatott rá a szóvivő.

[fb_pages_codes:immigration]

A cseh hatóságok hivatalos ajánlatát a menedékjog és a letelepedés megadására az iraki keresztények korábban elutasították - jegyezte meg Katerina Rendlová, aki szerint a hétfői fejlemények fényében a cseh rendőrség befejezettnek tekinti az irakiak ügyét.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter vasárnap a Twitter közösségi oldalon közölte: Prága visszaküldi Irakba a 25 menekültet.

Csehország egy humanitárius projekt keretében az idén összesen 153 iraki keresztény menekült befogadásáról döntött. Közülük majdnem százan már meg is érkeztek Csehországba, ahol ideiglenesen elszállásolták őket, és megfelelő iratokat adtak nekik. A hatóságok munkahelyet és lakásokat is biztosítani akartak a menekülteknek. A projektet most a belügyminisztérium ideiglenesen leállította.

"Az irakiak visszaéltek a Cseh Köztársaság és lakói jóakaratával, ezért felkértem az illetékes hatóságokat, éljenek minden törvényes eszközzel, hogy az irakiakat visszaküldjük hazájukba" - írta a cseh belügyminiszter a Twitter-bejegyzésben.

A probléma múlt csütörtök este került nyilvánosságra, amikor a projektet kezelő Generace 21 alapítvány bejelentette: egy nyolctagú iraki család vissza akar térni Irakba. Döntésüket a család legidősebb tagjainak honvágyával indokolták. Ezt az esetet a cseh hatóságok nem kommentálták.