Megmenekült a német kormánykoalíció

Sikerült egyezséget kötni.

Frissítés: Horst Seehofer a CDU székházában tartott tanácskozás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy elégedett a megállapodással, amely lehetővé teszi, hogy tovább folytassa tárcavezetői munkáját.

Hangsúlyozta: a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodása révén megakadályozzák az illegális migrációt Németország és Ausztria határán.

Angela Merkel a megállapodás tartalmáról elmondta, hogy úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki az Európai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat. 

Egyben fokozzák az együttműködést az EU-s társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.

Így sikerül megőrizni  "a partneri szellemiséget az EU-ban, és tenni egy döntő lépést a másodlagos migráció (a regisztrált menedékkérők EU-n belüli mozgása) rendezésére és irányítására" - tette hozzá a kancellár.

Korábban írtuk:

A megegyezés híre előtt a Bild arról írt: a tranzitzóna bevezetése révén le lehetne zárni a testvérpárti kapcsolat felszámolásával fenyegető viszályt, és a megoldás lehetővé tenné, hogy Horst Seehofer megőrizze pártelnöki és miniszteri tisztségét.

Vasárnap későn este vált igazán kritikussá a CDU és a CSU menekültügyi vitája, ahogy beszámoltunk róla, a belügyminiszter Horst Seehofer már a lemondáson gondolkodhatott. Ma délután sem érkeztek sokkal pozitívabb hírek, Seehofer ugyan arról beszélt, hogy bízik a kompromisszumban, de a Süddeutsche Zeitung arról írt, hogy a CSU politikusának egyetlen politikai célja a "ha én elbukom, bukjon Merkel is" maradt.

Seehofer bízik a kompromisszumban, a német politika és a sajtó viszont nincs elragadtatva

Mint arról portálunk is beszámolt, Horst Seehofer német belügyminiszter kilátásba helyzete lemondását, miután világossá tette, hogy szerinte nem elegendők azok az eredmények, melyeket Angela Merkel kancellár ért el az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozóján a bevándorlással kapcsolatban. A német sajtó és a politika most lélegzetvisszafojtva várja, mire jut egymással a két politikus a ma délutáni találkozójukon.

Seehofer a mai nap folyamán azt is egyértelművé tette, hogy nem enged Merkelnek.

A tranzitzóna a megoldás?

A tranzitzóna 2015-ben is szerepelt már a CDU/CSU tervei között, de az akkori és jelenlegi koalíciós társ, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ellenállása miatt nem sikerült meghonosítani Németországban ezt a menekültügyi intézményt.

Most azonban a Bild szerint a szociáldemokraták nem utasították el a felvetést, jelezték, hogy nem tartják kizártnak a javasolt újítást.

A CDU/CSU 2015-ös elképzelése szerint a tranzitzónák a határ térségében kijelölendő zárt övezetek lennének, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

A megoldás alapja az úgynevezett repülőtéri eljárás, amelyet a legutóbbi nagy menekülthullám után, 1993-ban vezettek be. Főleg akkor alkalmazzák, ha a repülővel érkező menedékkérők közül valakinek nincsenek papírjai, vagy nyilvánvalóan nem szorul a német állam védelmére. Ilyen esetekben megtagadható a belépés az országba. Az eljárást 48 órán belül folytatják le, a kérelmezőnek a döntésig a repülőtéren kijelölt helyen kell maradnia. A menekültügyi hatóság döntése ellen jogorvoslattal lehet élni, az illetékes közigazgatási bíróságnak 14 napon belül döntenie kell az ügyben. Ha a jogerős döntés szerint az illető nem jogosult menedékjogi kérelem benyújtására, közvetlenül a tranzitzónából szállítják el Németország területéről.

Min vesztek össze?

Horst Seehofer és Angela Merkel vitája arról szól, hogy miként lehet megtagadni a belépést a német határ állandó ellenőrzés alá vont pontjain - a bajor-osztrák határ három átkelőjénél - az Európai Unióban máshol már regisztrált menedékkérőktől.

Horst Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és a CDU szerint ezt nem lehet bevezetni egyoldalúan, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

A két nézet közötti távolságot lehetne áthidalni a tranzitzóna intézménye révén. A Bild szerint egyelőre nem állapodtak meg, és mindkét oldalon van még bizonytalanság.