Sajtóértesülések szerint lemond Merkel belügyminisztere, Horst Seehofer

Horst Seehofer német belügyminiszter szerint nem elégségesek az Angela Merkel kancellár által az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozóján elért eredmények kettejük és az általuk vezetett pártok menekültügyi vitájának lezárásához - jelentették vasárnap német hírportálok az MTI hírösszefoglalója szerint. Német sajtó- és hírügynökségi források azt is tudni vélik, hogy Seehofer lemond a belügyminiszteri posztról, illetve a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetéséről is.

A CSU vasárnap délután kezdődött müncheni elnökségi üléséről kiszivárgott információk szerint a pártelnök-belügyminiszter kijelentette, hogy nem megfelelőek a brüsszeli eredmények.

Kemény játékba kezdett Seehofer

A vita arról szól, hogy milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést a német határon az EU valamely tagországában már regisztrált menedékkérőktől, akik ügyében a Dublin III. EU-s menekültügyi rendelet alapján nem Németország, hanem az az ország illetékes, ahol megtörtént a regisztráció.

Horst Seehofer és a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket. Angela Merkel és pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint ezt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Horst Seehofer június közepén kilátásba helyezte, hogy július elején utasítja a szövetségi rendőrséget a határigazgatási szigorításra, ha Angela Merkelnek nem sikerül két hét alatt kidolgozni a nemzeti szintű, egyoldalú intézkedést kiváltó, azzal megegyező hatású európai szintű, vagy két-, illetve többoldalú megállapodásokat.

Seehofer és Merkel is hajthatatlan

A kancellár vasárnap Berlinben a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy a Brüsszelben EU-s szinten és a társországokkal folytatott kétoldalú megbeszélésekkel elért eredmények a CSU által szorgalmazott intézkedésekkel megegyező hatásúak.

Azonban Horst Seehofer Münchenben az elnökségi ülés résztvevőinek beszámolói szerint kijelentette, hogy a brüsszeli eredmények révén nem lehet a nemzeti szintű intézkedésekkel megegyező hatást elérni.

Angela Merkel szombati sajtóhírek szerint a koalíciós társakat - a CSU-t és a Német Szociáldemokrata Pártot (SPD) - egy feljegyzésben tájékoztatta a brüsszeli eredményekről, kifejtve:

a társországokban regisztrált menedékkérőkkel minden eddiginél szigorúbban kellene bánni, a Horst Seehofer menekültügyi reformtervében szereplő, a megérkezés, a döntés és a visszatérítés jelentésű német szavak első betűi alapján ANKER (magyarul: horgony) központoknak nevezett szállásokon kellene elhelyezni őket. Ezeket a központokat nem hagyhatnák el büntetés nélkül, ügyüket egy törvénymódosítás révén olyan gyorsított eljárással rendeznék, amelyet a biztonságos származási országból érkező menedékkérők esetében alkalmaznak.

A CSU elnökségi üléséről kiszivárgott információk szerint Horst Seehofer ezt ellenzi, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy visszafordítsák a határon a máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket.

Angela Merkel a ZDF-nek vasárnap azt mondta: továbbra is kitart amellett, hogy nem lehet egyoldalúan, egyeztetés nélkül és más országok terhére bevezetni határigazgatási szigorításokat.

Söder igyekezett tompítani a feszültségeket

Ugyancsak sajtóértesülések szerint a CSU elnökségi ülésén Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök kifejtette, hogy a brüsszeli eredmények túlságosan bizonytalanok, és sok ügyben nem is döntöttek, hanem csak elhatározták, hogy a jövőben döntenek. Felidézte: már több ország részéről cáfolták, hogy megállapodást ígértek a kancellárnak a náluk regisztrált menedékkérők visszafogadásáról.

Hangsúlyozta:

a CSU nem akarja megbuktatni a kormányt, de a vitát csak egy hiteles kompromisszummal lehet lezárni.

A CDU kiáll Merkel mellett

A bajor tartományi párt müncheni elnökségi értekezletével egy időben a CDU vezetősége is tanácskozik Berlinben. A kiszivárgott információk szerint az elnökség a támogatásáról biztosította Angela Merkelt.

Ezt megerősítette Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős biztosa. A CDU-s politikus a Stuttgarter Zeitung című lap hírportáljának azt mondta, hogy a párt számára a kancellár brüsszeli tárgyalásinak eredményei jelentik a további teendők kiindulási pontját, és a vezető testületek

"ebben a kérdésben teljes mértékben Angela Merkel mögött állnak".

A pártelnök-kancellár sajtóértesülések szerint a tanácskozáson kiemelte, hogy nagyon súlyos helyzet alakult ki a CDU és a CSU testvérpárti viszonyában. Arról is szólt, hogy sokat ígérő kormányközi megbeszélések következnek a máshol már regisztrált menedékkérők visszafogadásáról, de nagyban gyengítené a német kormány tárgyalási pozícióját, ha egyoldalúan vezetnének be határigazgatási intézkedéseket.

A német sajtó már Seehofer lemondásáról ír

A két párt vitája harmadik hete zajlik, következménye akár a CDU/CSU testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció felbomlása is lehet, ha Horst Seehofer a kancellár egyetértése nélkül ad utasítást a határigazgatási szigorításra, mert ebben az esetben Angela Merkel kénytelen lenne meneszteni a minisztert.

Le akar mondani Horst Seehofer a szövetségi belügyminiszteri tisztségről és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökségéről is

értesült vasárnap este a Die Welt. Seehofer állítólag erről a párt vezetőségében beszélt, mindkét tisztségét az Angela Merkel kancellárral folytatott migrációs vita miatt adná vissza. A bajor politikus éppen száz napja a CDU/CSU-SPD nagykoalíció belügyminisztere és 2008 óta a CSU elnöke. A CSU vezetése vasárnap Münchenben mintegy hét órán át tanácskozott a migrációs vita következményeiről. Alexander Dobrindt, a CSU Bundestag-frakcióvezetője a lap szerint nem hajlandó elfogadni Seehofer lemondását.

„Ez egy olyan döntés, amit nem fogadhatok el”

– mondta Dobrindt a vasárnapi ülésen, amiért hosszan megtapsolták. A Deutsche Welle szerint Merkel Seehofer lemondása esetén újabb kormányválsággal néz szembe.

Seehofer elszánt a cselekvésre, felbomolhat a német kormánykoalíció

Kilátásba helyezte a német szövetségi kormányt alkotó pártok koalíciójának felbontását a menekültügy körüli viták miatt Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy pénteki lapinterjúban, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről pedig jobboldali fordulattal vádolták meg Seehofer pártját.

Forrás
MTI nyomán