Mire készül a Fidesz a Nemzetbiztonsági bizottságban? Kocsis Máté jött, egy ellenzéki ment

Mire készül a Fidesz a Nemzetbiztonsági bizottságban? Kocsis Máté jött, egy ellenzéki ment

Ahogy arról beszámoltunk, Kövér László frissen megválasztott Házelnök javaslatot tett az Országgyűlés bizottságaira és annak tagjaira. A legfontosabb és legszembetűnőbb változás a Nemzetbiztonsági bizottságnál történt.

Kövér László összeállította az Országgyűlés bizottságainak lehetséges tagjait

Már elérhető az Országgyűlés honlapján az a lista, amelyet Kövér László frissen (újra)választott Házelnök terjesztett az Országgyűlés alakuló ülése elé. Ezekben a percekben tárgyalnak a javaslatról a Házbizottságban, és a végeredményt még a plenárison is el kell fogadnia a többségnek.

A legfontosabbnak titulált testület a következő tagokkal kezdené meg a munkát:

  • Halász János (Fidesz)
  • Kocsis Máté (Fidesz)
  • Lezsák Sándor (Fidesz)
  • dr. Simicskó István (KDNP)
  • Sas Zoltán (Jobbik)
  • dr. Molnár Zsolt (MSZP)

Az elnök Sas Zoltán, az alelnök pedig Halász János lenne, amennyiben ezt megszavazza a Tisztelt Ház.

Emlékezetes, az előző ciklusban szintén a Jobbik adta az elnököt Stummer János személyében, aki most nem szerzett mandátumot. De nemcsak ő hiányzik a bizottságból, hanem Ungár Péter is.

Így az ellenzék elvesztett egy helyet a testületben, 4:2 arányban vezet így a Fidesz.

Az pedig különösen érdekes, hogy olyan komoly kormánypárti nevek is megjelentek, mint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter és államtitkár.

Ennek lehet az egyik magyarázata, hogy belügyes körökben híre ment, hogy a polgári titkosszolgálatok új irányítást kapnak.

Lecserélhetik a titkosszolgálatok irányítását, Pintér-Rogán-konfliktus állhat a háttérben

Belügyes körökben híre ment, hogy a polgári titkosszolgálatok új irányítást kapnak. Az Alkotmányvédelmi Hivatal elkerülhet Pintér Sándortól, az Információs Hivatal pedig Szijjártó Pétertől - értesült a hvg.hu. Azt nem tudni, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén ki vagy kik lennének ezeknek a titkosszolgálatoknak az irányítói, de könnyen lehet, hogy a Miniszterelnökség fennhatósága alá kerülnének, mi több, még Rogán Antal neve is felmerült.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal elkerülhet Pintér Sándortól, az Információs Hivatal pedig Szijjártó Pétertől. Ugyanis a Völner–Schadl-ügyben hónapokon át hallgatta a belügy alá tartozó Nemzeti Védelmi Szolgálat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, rajta keresztül pedig Völner Pál igazságügyi államtitkárt.

Frissítés:

Az Országgyűlés minden esetben nagy többséggel szavazta meg a Kövér László által összeállított névsort. Eszerint a legtöbb tisztséget az MSZP (6; 1 elnök, 5 alelnök), és DK (6 alelnök) kapta, a Jobbik ötöt (1 elnök, 4 alelnök), a Párbeszéd 2 alelnök, az LMP pedig 1 elnöki tisztségnek örülhet. A Mi Hazánk 1-1 elnöki és alelnöki hellyel gazdagodhat. A Momentum végül nem vállalt fel bizottsági és parlamenti tisztséget. 

Ez azt is jelenti, hogy a Jobbik országgyűlési képviselője, Sas Zoltán vezeti a Nemzetbiztonsági bizottságot.