Rogán felügyelete alá kerültek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok

Rogán felügyelete alá kerültek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok

A választás eredményeivel összhangban az új kormány legfontosabb feladata, hogy megőrizze Magyarország békéjét és biztonságát. Ezt a törekvést tükrözi az új kabinet szerkezete és a minisztériumok közötti munkamegosztás is – írta pénteki sajtóközleményében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az említett cél érdekében meg kell erősíteni a miniszterelnök közvetlen munkaszervezetét. Éppen ezért a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket Papp Károly látja majd el államtitkári rangban

– fogalmazott Dömötör, aki szerint a szerkezeti változás hatékonyan segíti majd a kormányfőt abban, hogy minden fórumon érvényesítse a béke és biztonság megőrzését célzó kormányzati szándékot.

A hivatalos kormánynévsor közzétételét követően kiadott közleményben kitért arra is, hogy a miniszterelnök munkaszervezetének erősítése megfelel a nemzetközi gyakorlatoknak is. A nemzetbiztonsági szolgálatok számos uniós országban tartoznak a kormányfők és a kancelláriaminisztériumok szervezeti rendjébe. A nemzetbiztonsági szolgálatok hatásköreit és működési rendjét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló sarkalatos törvény továbbra is szigorúan meghatározza – tette hozzá az államtitkár.

Itt az ötödik Orbán-kormány névsora

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

A rövidesen felálló, ötödik Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Kabinetirodát továbbra is Rogán Antal vezeti, így tehát az ő felügyelete alá kerültek most a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok. Ez a terület korábban Pintér Sándor belügyminiszter hatáskörébe tartozott, ami egyfajta változást jelenthet az erőviszonyokban.