Újra jön a nemzeti konzultáció, ezúttal az apákkal

Demográfia.

Magyarországon az elmúlt nyolc évben nagy hangsúly helyeződik a családpolitikára, ennek is köszönhető, hogy a teljes termékenységi arányszám - ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban - a 2011-es 1,23-os mélypont után 2017-re 1,5-re nőtt - írja a Magyar Idők. A népességfogyás viszont továbbra is súlyos probléma.

Hazánkban már legalább 35 éve tart a népességfogyás, de egész Európában nincs olyan ország a kontinensen, ahol a gyermekvállalási kedv elegendő lenne a népességszám megtartásához - emlékeztet a lap.

A készülő nemzeti konzultációban a kormány a férfiakat is megkérdezi arról, milyen kihívásokat élnek meg az otthonteremtéskor, a munka és a család egyensúlyának kialakításakor. A válaszok iránymutatásul szolgálnak ahhoz, hogy érdemes-e változtatni a családtámogatási rendszeren, vagy visszaigazolódik az, hogy jó a modell, amelyet alkalmaznak.

A családtámogatásokkal kapcsolatban tervezett nemzeti konzultációban a családalapításról, a gyermekvállalásról, a gyermeknevelés területeiről lesz szó, a döntések előkészítésébe szeretnék bevonni az érintetteket, így a férfiakat is.

Mennyit szánnak rá?

2010 szeptemberében a nyugdíjasokkal konzultált a kormány, a Miniszterelnökség közlése szerint 220-230 millió forintból. 2011 februárjában a Alaptörvény volt a téma, 750-800 milliós költséggel. Röviddel ezután jött a szociális konzultáció, a hivatalos források szerint nagyjából ugyananyi pénzből, mint az előző.

2012 szeptemberében gazdasági konzultáció kezdődött, 976 milliós költségvetéssel. 2015 májusában a bevándorlás került a kérdések középpontjába, 2017-ben már Belgium fővárosát akarták megállítani, szintén egymilliárd körüli összegekről volt szó. Az eddigi utolsó nemzeti konzultáció Soros Györgyről szólt.