Népszava: új EP-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor

Népszava: új EP-frakció létrehozásáról tárgyal Orbán Viktor

Miután a Tisza Párt döntése miatt a kormánypárti politikusok elhagyják az Európai Néppártot, Giorgia Meloni pedig lepattintotta Orbánt, az egyre nyilvánvalóbban szűkülő mozgásteret érzékelve a miniszterelnök új frakciót hozna létre. Ehhez összesen 23 képviselőt kellene összeszednie.

Tárgyalásokat folytat Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy új európai parlamenti frakció létrehozásáról Andrzej Babiš korábbi cseh kormányfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök pártjával – számolt be cikkében a Népszava több, egymástól független EU-s forrására hivatkozva.

Az egyetlen politikai csoporthoz sem tartozó Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló tömböt kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán

– írja a lap.

A Népszava informátora szerint

az új frakció ötlete egyenesen Orbán Viktortól származik.

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely jelenleg az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában van.

Mint ismert, a Fidesz is ehhez a pártcsaládhoz csatlakozott volna, csakhogy az Olasz Testvérek és az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elutasította Orbán ajánlatát.

A Népszava úgy tudja, a reménybeli alapítók a frakcióba invitálják Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is, melynek képviselői jelenleg a jobbközép Európai Néppártban ülnek. Arra azonban nem sok esély van, hogy átpártolnak, mivel egyiküket a frakció alelnöknek választották a múlt héten.

A pártcsoport alakításhoz egyébként hét tagállamból összesen 23 képviselőre van szükség.

A lap egyik forrása azt mondta, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) frakció és a lengyel PiS szeretné elérni, hogy július 4. helyett július 8., vagyis a francia nemzetgyűlési választások másnapja legyen a frakciók megalakításának nem hivatalos határideje.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napján 2022. június 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)