NER-elit: Tiborcz István cége privát klubot nyit a Sváb-hegyen, amit csak tagok látogathatnak

NER-elit: Tiborcz István cége privát klubot nyit a Sváb-hegyen, amit csak tagok látogathatnak

A jachtozás, a magángépen repkedés, a helikopterezés, a (helikopteres) vadászatok, a kőgazdag proliknak kitalált bababolt és a szánalmas magamutogatások után, mi más következhet, mint egy elit klub ahol egymásközt, egy pohár ital mellett pihenhetnek a NER építésében megfáradt klubtagok.

Az angolszász privát klubok hagyományait és a századforduló Magyarországának előkelő klubéletét szeretné megidézni Tiborcz István cégének új beruházása, a Botaniq Budai Klub. A BDPST Group épülete Svábhegyen, a korábbi Fonográf Klub helyén nyílt meg a napokban - idézi a cég közleményét a Turizmus.com.

„A svábhegyi környezet hangulatát tükröző, modern elvárásoknak megfelelően felépített szabadidős és rekreációs központ a klasszikus polgári értékrendet és mentalitást testesíti meg”

- állítja Tiborcz István cége a kivitelező a BDPST Group.

A központ szolgáltatásait a brit „private members clubokhoz” hasonlóan csak tagságival lehet majd látogatni. Étterem, különböző wellness- és fitneszszolgáltatások, teniszpályák és gyermekeknek fenntartott Kids’ Club is van az épületben, de „a tagok közötti tárgyalások lebonyolítására is alkalmas lesz az ingatlan”.

Peter Knoll a BDPST Group klaszterigazgatóját májusban Knoll arról beszélt egy interjúban, hogy a klub megnyitása után „korlátozott kapacitásai, illetve a koncepció exkluzivitása miatt” első körben maximum 75-100 fős tagsággal számolnak, ami a külföldi példákkal összehasonlítva szerinte kis létszámú klubnak számít.

„A tagok belépési díjat és éves tagdíjat fognak fizetni, ugyanakkor csak azokat vesszük fel, akiknek a jelentkezését a titkos felvételi bizottság szavazáson elfogadja”.

A Turizmus.com felidézi, hogy a tagsággal látogatható exkluzív klubok Magyarországon is virágoztak a 19. században, illetve a 20. század elején, a második világháborút követően azonban teljesen eltűntek. Az első ilyen klubot maga gróf Széchenyi István alapította Pesti Casino néven, angolszász mintára.

Az Alfahír véleménycikke azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy míg Széchenyi a reformkor idején olyan emberekkel, államférfiakkal segítette az ország felemelkedését, polgárosodását, akiket akkoriban valóban nemzeti tőkésosztálynak lehetett nevezni, de a Tiborcz féle elit klubba csak a NER holdudvara mehet pofavizitre.

Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a think.BDPST innovációs konferenciáján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2017. március 29-én. A BDPST Group Tiborcz István tulajdonában van. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt