Esztergomban is csak a Jobbik jelöltje győzheti le a Fideszt

A számok nem hazudnak.

Az Iránytű Intézet nyilvánosságra hozta a választókerület legfrissebb eredményeit, amiből világosan látszik, Nunkovics Tibor most már karnyújtásnyi távolságba került a kormánypárti vetélytársával szemben.

További bizakodásra okot adó tény, hogy az esztergomi térségben is óriási erőt képviselnek azok, akik el fognak menni szavazni április 8-án, de vagy nem árulták el, hogy kire, vagy pedig még bizonytalanok a választásukban.

Mindkét esetben feltételezhető, hogy ellenzéki jelöltet támogatnak, támogatnának, kérdés, hogy kit.

De a feltételezések helyett most beszéljenek az Iránytű Intézet konkrétumai:

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. Az ellenzéki jelöltek közül Nunkovics Tibort támogatják legnagyobb arányban (28 százalék), míg a közös MSZP-P-DK-s Vadai Ágnes támogatottsága 7 százalékponttal alacsonyabb (21 százalék), Munkácsy Béla (LMP) pedig 7 százalékon áll.

A szakértők kiemelik, a választókerület teljes népessége körében rendkívül magas a szavazni vágyó, de szilárd párt-, illetve jelöltpreferenciával nem rendelkező választók aránya; e csoport komoly meglepetéseket okozhat április 8-án.

(Zárójelben: Hódmezővásárhelyen pont azok az emberek fordították meg a város sorsát, akik nem a pártlogót, hanem a változás lehetőségét, a legerősebb ellenzéki jelöltet keresték).

A 2014-es választások eredményeivel összevetve egyébként jelentős elmozdulásokat figyelhetünk meg. Völner Pál akkor az egyéni szavazatok 45,9 százalékát szerezte meg, második helyen végzett Vadai Ágnes 27,2 százalékkal, míg a Jobbik jelöltje, Nunkovics Tibor 19,8 százalékot szerzett. Míg a Fidesz-KDNP jelöltje tehát kismértékben gyengült, az ellenzék erőviszonyai jelentősen megváltoztak. Az LMP 2014-es jelöltje 4,3 százalékot szerzett.

Nézzük a pártokat!

A Fidesz-KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna a pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal pártjai a választókerületben külön-külön gyengék, az MSZP és a DK is 6 százalékon áll, míg az LMP-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. A választókerületben igen alacsony a biztosan nem szavazók aránya (6 százalék), míg a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya kiemelkedő (27 százalék). A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is jelentős, 15 százalék.

Ez pedig a teljes népesség 42 százaléka - most igazából rajtuk áll minden, ám sokat számolgatniuk azért már nem kell.