Magyarnyomor: a kétharmadnak nem lesz pénze nyaralni, de ha mégis megy, az alkoholon nem fog spórolni

Magyarnyomor: a kétharmadnak nem lesz pénze nyaralni, de ha mégis megy, az alkoholon nem fog spórolni
Az emberek kétharmada nem volt és nem is tervezi, hogy az idén nyáron nyaralni megy

– derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített kutatásból, amit telefonon és online készítettek, június 30. és július 7. között. Vagyis - derül ki a cikkből - már azelőtt is ilyen lesújtó volt a kép, hogy a forint újabb történelmi mélypontra gyengült volna, és még nem volt hír a kata-szigorításról valamint a rezsidrágításról.

A nyaralni indulók negyedének az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása átírta az előzetes terveit. Az ellenzéki szavazók harmada, a kormánypárti hívek 9 százaléka számolt be arról, hogy módosítani kellett a nyaralás programján (vajon ennek mi köze lehet a szavazási hajlandósághoz?! - a szerk.).

Az iskolai végzettséget nézve az érettségivel rendelkezők közül kellett a legtöbb nyaralni indulónak újraterveznie eredeti elgondolását. Nagy többségük, 58 százalékuk drasztikusan visszavágta a nyaralási büdzsét és úgy döntött, hogy a drágulás miatt az idén nem megy nyaralni. Ötödük megkurtította a szabadság időtartamát, 9 százalék pedig külföldi helyett hazai helyszínt keresett inkább.

Az alkohol marad

A válaszadók úgy vélték, a leginkább az étkezésen és a szálláson lehet spórolni a nyaralás során – mindkét esetben nagyjából negyedük döntött így –,

8 százalék az alkohol fogyasztásának korlátozásában látta az olcsóbb vakációt.

46 százalék viszont állította, ha már elmegy nyaralni, akkor semmin sem hajlandó spórolni. Még akkor sem, ha a megkérdezettek kétharmada szerint több mint tíz százalékkal drágább lett vakáció a forint mélyrepülése miatt.