Nyomorgó erdélyi családok tömik a kindertojást

Nem kell a Távol-Keletre rohanni, ha sweatshop-ot akarunk látni.

Az összeszerelendő figurák színes darabjait ugyanis - a Sun riportja szerint - nem a húsvéti nyúl, és nem is egy hipermodern gépsor pakolja a tokokba, hanem nyomorúságos körülmények között tengődő erdélyi családok gyömöszölik bele, kézzel.

Igen, azt is megéltük:

Kelet-Európában gyakorlatilag megjelent a sweatshop intézménye, ahol a magyar határtól nem messze, sanyarú otthoni körülmények között, 13 órában, fillérekért rakják össze a tojásokba kerülő ajándékokat.

Intézményesített kizsákmányolás

A Kindert gyártó olasz Ferrero román beszállítója, a Romexa egy alvállalkozón keresztül intézi a tojástöltést, aki finoman szólva "rendhagyó" módon oldotta meg a munkaszervezést:

a tojásalkatrészeket óriási zsákokban szállítják ki a Tasnád környékén lévő falvakba, ahol aztán komplett családok rakosgatják össze a műanyag kacatokat.

A Ferrero egyik névtelenül nyilatkozó alkalmazottja (valószínűleg az, aki a sztorit szállította a bulvárlapnak - a szerk.) közölte a lappal:

"Ha a cég főnökei tudnák, mi zajlik Romániában, valószínűleg szívrohamot kapnának."

Nem véletlenül.

És mennyi a bér?

A családok minden 1000 összerakott kis sárga tojástöltelék után mindössze 20 lejt, vagyis kevesebb mint 1400 forintot kapnak, ami családtagra és órára lebontva 22 pennys, vagyis 79 forintos órabért jelent.

A bulvárlapnak nyilatkozó család rabszolgamunkaként írta le a megalázó tevékenységet, de sajnos nincs más választásuk: ha élni akarnak valamiből, marad a tojástöltögetés.

Ez valószínűleg a roppant szegény régió többi lakójára is igaz.

A lap próbálta felkeresni a figurákat és műanyag tojásokat gyártó Prolegis nevű cég vezetőjét is, ám az szó szerint az irodájába zárkózott a kíváncsi riporter elől.

Megfizettek

A Sun-nak nyilatkozó család azonban utólag biztos megbánta, hogy szóba álltak a messziről jött idegennel:

nem sokkal a cégvezető bújócska-száma után megjelent náluk egy taxi, hogy visszavegye a kiszállított műanyagokat, a családdal pedig közölték, többé nem tartanak igényt a munkájukra.

A cég később szóvivőjén keresztül azt üzente a sajtónak: nem ők adtak ki családoknak alkatrészeket, azok valahonnan máshonnan kerültek hozzájuk.

A Romexa pedig úgy nyilatkozott: fogalmuk sem volt arról, hogy az alvállalkozó kiszervezi a munkát.

A Ferrero közleményben szögezte le, hogy szabályzatuk szigorúan tiltja a gyerekmunkát és megköveteli a beszállítóitól, hogy legalább minimálbérért foglalkoztassák alkalmazottaikat.