Nemcsak hazudtak, de kiadványcímet is hamisítottak a kormánypárti szórólaposok

Nemcsak hazudtak, de kiadványcímet is hamisítottak a kormánypárti szórólaposok

Nem elég, hogy megtévesztő, vagy egyenesen hamis állításokkal tarkított lejárató célú propagandaanyagokat terjesztettek fideszes aktivisták Somogy megyében, még azt is megengedték maguknak, hogy egy létező kiadvány nevével éljenek vissza.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ander Balázs jobbikos parlamenti képviselő kampányfőnöke levideózta, ahogy számon kéri Jankó Szabolcsot, Zákány fideszes polgármesterét, miután az részt vett egy lejárató szórólap terítésében Barcson. A polgármester a vita során nem is cáfolta, hogy álhíreket terjesztenek az Egységben Magyarországért képviselőjelöltjéről és magáról az ellenzékről, ellenben megpróbálta elvenni a kampányfőnök telefonját, amitől az a földre esett.

Az Alfahír úgy értesült – és részben ez a videón is elhangzik -, hogy a fideszes polgármester és társai a Nyomtass te is! mozgalom nevében szórólapoztak, mi több, a papírra rá is írták a nyomtassteis.hu-t, valamint azt a megtévesztő forrást, hogy ők valamiféle „kiábrándult jobbikosok” lennének.

nyomtass te is

A hitelesség kedvéért azt is feltüntették, hogy a „pártoktól független hetilap” 238. számáról van szó, amit 2022. március 4-én adtak ki.

A probléma ezzel csak annyi, hogy konkrétan minden, fentebb leírt állítás hamis.

A kiadványt ugyanis

  • nem kiábrándult jobbikosok, hanem fideszesek készítették
  • nem a Nyomtass te is! mozgalom anyagáról van szó
  • nem létezik március 4-i, 238. lapszám

A Nyomtass te is! mozgalom célja, hogy otthon is bárki számára kivitelezhető minőségben, nyomtatott formában juttassanak el kormányzati ellenőrzéstől független híreket olyan településekre, ahol az állampolgárok jellemzően csak az állampárti sajtóból tudnak tájékozódni. A heti rendszerességgel megjelenő lap tartalma adott, azon a civilek nem változtathatnak, csupán az előállításban és a terjesztésben vesznek részt.

Az Alfahír megkeresésére a lap főszerkesztője, L. László János azt mondta, közel öt éve működő szamizdat lapjuk története során Budapesten már több alkalommal történt hamisítás, ezek kapcsán feljelentést is tettek.

Felhívta a figyelmet, hogy csak azok a kiadványok származnak tőlük, melyek megjelennek a nyomtassteis.hu oldalon, a lapszámok menüpont alatt.

Sajnos a hamisítások ellen nem tudunk védekezni

– közölte a főszerkesztő, megjegyezve, hogy a lap arculati elemei jogvédettek, és a kiadvány a médiahatóságnál is be van jelentve.

Az jó kérdés, hogy miért gondolják a fideszes aktivisták hasznosnak a Nyomtass te is! lapok hamisítását, de láthatóan ez a legkisebb gondjuk: amikor a zákányi polgármesterrel közölték, hogy nettó álhírterjesztést folytat, ő csak annyit reagált rá, hogy „kit érdekel?”.

Az álhírkampány célja nyilvánvalóan az, hogy Somogy megye 2-es számú választókerületében az összellenzéki támogatást élvező Ander Balázs országgyűlési képviselőt valahogyan legyőzze egyéniben a kormánypárti Szászfalvi László, ám ehhez úgy tűnik, a választók átverésére is szükség van.