"Odin harcosai" szembeszállnak a bűnöző migránsokkal

A viking halál-és hadistenről elnevezett, fekete dzsekit viselő brigád néhány héttel ezelőtt alakult meg, s máris

országszerte mintegy 500 tagot számlál.

Már 23 városban van helyi szervezetük, ebből öt a hatóságok szerint is aktívan működik.

Az első csoport az ország északi részén található Kemi városában született meg. A település közel van a svéd-finn határhoz, ahol migránsok ezrei érkeznek Finnországba. Egyik alapító tagjuk, Mika Ranta szavai szerint akkor ébredtek rá "a nagyon különböző kultúrák találkozásának" veszélyeire, amikor hírét vették, hogy a menedékkérők az iskolák kerítésénél állva fixírozzák a fiatal lányokat.

Odin harcosai

"az utca szemeiként és füleiként"

határozzák meg magukat. Szerintük azért van szükség rájuk, mert a rendőrség nem védi meg a helyieket a menekültekkel érkező "iszlámista betolakodóktól". Számos helyen "Migrants not wellcome" feliratú transzparenseket is kifeszítettek.



Félelmeik a statisztikák tükrében nem tűnnek alaptalannak. Az elmúlt négy hónapban a múlt év hasonló időszakához képest

megduplázódott a szexuális zaklatások száma

az országban. A rendőrség tájékoztatása szerint Helsinkiben kisebb számban ugyan, de a Kölnihez igen hasonló esetek fordultak elő szilveszterkor. Finnország a tavalyi év folyamán mintegy 30 ezer menedékkérőt fogadott be.

Nem támogatják, de nem is tiltják

A hatalom részéről természetesen máris megérkeztek a hasonló esetekben elmaradhatatlan aggódó hangok a "szélsőjobboldali csoportok térnyerése" miatt. Néhány tagjukról kiderítették, hogy  büntetett előéletűek, ami remek alapot adott a médiában induló lejárató kampányhoz. A belügyminiszter szerint tevékenységük "nem növeli a közbiztonságot", és külön figyelmeztette őket, hogy "nincs joguk erőszakot alkalmazni".

Az önkéntesek eddig ilyet nem is tettek, mindez idáig egyetlen jelentés sem született arról, hogy agresszívan léptek volna fel. Tagjaik az egyik finn lapnak azt nyilatkozták:

"Soha nem támadunk, csak védekezünk.

Ehhez mindnekinek joga van. Ha támadás ér minket, megvédjük magunkat, és hívjuk a rendőrséget."

A hatóságok "rajta tartják a szemüket" a csoporton, de egyelőre nem lépnek fel velük szemben.

"A járőrözés önmagában nem bűncselekmény, ehhez mindenkinek joga van."

- nyilatkozta egy helyi rendőrtiszt.

Ameddig jelentik az incidenseket a rendőrségnek és "hagyják, hogy végezzék a dolgukat", nem lépnek fel ellenük.

Ismerünk egy jóval közelebbi történetet, amely nagyon hasonlóan indult, de egészen máshogy végződött. Ma már csak költői kérdés: vajon hogy alakult volna a Magyar Gárda sorsa, ha a hazai hatóságok is hasonlóan álltak volna hozzá, megadva legalább az esélyt a békés együttműködésre...?