Ismert magyarok a kiszivárogtatott offshore iratokban

Lehullik a lepel a titkos üzletekről. 

Újabb, óriási mennyiségű bizalmas üzleti irat, offshore cégek adatai váltak hozzáférhetővé másfél évvel a Panama-iratok kiszivárogtatása után. Most két adóoptimalizálásra szakosodott társaságtól kerültek ki fájlok, amelyeket a Süddeutsche Zeitung szerzett meg.

A Paradise-iratok adatbázisban, a Nagy-Britanniához tartozó Bermuda szigetcsoporton bejegyzett Appleby ügyvédi iroda és a szingapúri székhellyel rendelkező Asiaciti Trust vagyonkezelő társaság dokumentumai, valamint közel húsz adóparadicsomként számon tartott ország és terület cégnyilvántartása szerepel.

Az International Consortium of Investigative Journalist nevű tényfeltáró újságírószervezet koordinálásával 67 ország közel 400 újságírója kapcsolódott be az adatok feldolgozásába.

Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkába. Kutatásokból kiderült, hogy Trump és Trudeau emberei is szerepelnek az iratokban. 

Az adatok feldolgozására során az újságírók arra a megállapításra jutottak, hogy az offshore pénzügyi rendszerek az ismert nemzetközi cégóriásokkal éppúgy összefonódtak az adóoptimalizálás, adókerülés érdekében, mint a milliárdosokkal és a politikusokkal. 

A 444.hu arról írt, hogy a több mint 13 millió dokumentumban több magyar szereplő is van.
Orbán Viktor barátja, Nagy István svájci nagykövet visel tisztséget egy cégben.
Az Eximbank egyik projektjéhez egy magyar ügyvédi irodán keresztül adott megbízást offshore szolgáltató cégnek.

Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségébe tartozó két korábbi, több mint tíz éve megszüntetett offshore cégéről is találtak adatokat.

Soros György üzleteire is rábukkantak az újságírók az adathalmazban.

Az OTP és az MKB bank egy offshore szolgáltató céghez fordult jogi tanácsért egy ügyvéd segítségével egy Seychelles-szigeteken zajló és Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, ingatlanfejlesztési projekttel kapcsolatban.

Kiderült, hogy II. Erzsébetnek és Bononak is vannak az offshore szolgáltatóknál érdekeltségei.