Újabb több ezres élőlánccal tiltakoztak a pedagógusok, diákok és szülők Budapesten - ismét országos sztrájk lesz

Újabb több ezres élőlánccal tiltakoztak a pedagógusok, diákok és szülők Budapesten - ismét országos sztrájk lesz

Ismét több ezren vettek részt a pedagógusok helyzetének javításért szervezett élőláncon. S ahogy megszokhattuk, tanárok, diákok és szülők közösen tiltakoztak a hazai közoktatásban tapasztalható alulfinanszírozottság és kilátástalanság ellen. 

Nézze meg élő bejelentkezésünket a Blaha Lujza térről:

Az élő láncot az Egységes Diák Front (EDF) szervezte, de természetesen képviseltették magukat pedagógusszervezetek is. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja az élőlánc idején tartott sajtótájékoztatón elmondta: sok ezer pedagógus teszi le a munkát időlegesen pár órára vagy akár egész napra, de tulajdonképpen a tanév eleje óta folyamatos a gördülő munkabeszüntetés, melynek a mai egy kiemelt napja.

„A következő egységes sztrájk november 18-án lesz” – jelentette be az érdekvédő, majd további fontos dátumokat is ismertetett.

Mint mondta,

  • november 2-án közoktatási vitanap lesz a parlamentben
  • november 7-én a szakszervezetek egy egyeztetésen vehetnek részt

Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke emellett hangsúlyozta:

  • november 22-én a magyar közoktatás napján demokrácia órákat tartanak a diákoknak,
  • míg november 26-án a Kossuth téren valódi nemzeti konzultációt tartanak az oktatás helyzetéről.

A Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin – aki szintén kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból – a következőre hívta fel a figyelmet:

„Az országos sztrájk mellett több száz pedagógus a polgári engedetlenséget is folytatja, hiszen a sztrájkjogunkat még nem állították helyre” – mondta.

Molnár Áron színész aktivista, a noÁR mozgalom alapítója arról beszélt, hogy az oktatás helyzete, a diákok jövője „nem jobb vagy a baloldal kérdése, nem főváros vagy vidék kérdése, nem liberális vagy konzervatív gondolkodás kérdése, hanem közös nemzeti ügyünk.” Hozzátette: az ellenállást nem csak folytatni kell, hanem ki is kell terjeszteni - írta az Index.

A Jobbik már meghívta a parlamenti frakciókat az oktatási kerekasztalhoz

Az élőláncon jelen volt a Jobbik két országgyűlési képviselője is. Brenner Koloman közölte, hogy a pártja már elküldte a meghívókat a parlamenti frakcióknak, hogy vegyenek ők is részt az oktatási kerekasztalnál folytatott szakmai egyeztetésen. Bencze János pedig arról beszélt, hogy a fiatalok bemutatták, nem kell félni a Fidesz rendszerétől, mert ekkora tömeggel nem tudnak mit kezdeni.