Elmarad az újabb tárgyalás Orbán Viktorral az uniós olajembargóról

Elmarad az újabb tárgyalás Orbán Viktorral az uniós olajembargóról

A keddre tervezett konferenciahíváson, az Európai Bizottság a közép-európai országokkal tárgyalt volna a szankciókról

- értesült a Bloomberg nyomán a Portfolio.hu.

Azt egyelőre nem tudni, miért halasztják el az egyeztetést és mikor kerülhet sor rá, de vélhetően nem közeledtek annyit az álláspontok, hogy érdemes legyen megint tárgyalni.

A lap emlékeztetett, hogy hétfőn személyesen utazott Budapestre Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy elsimítsa a tervezett uniós olajembargóval kapcsolatos ellenállást. Az már a magyar miniszterelnökkel folytatott egyeztetés után kiderült, hogy volt kis előrelépés, de még mindig távol állnak az álláspontok egymástól.

Ursula von der Leyen: történtek előrelépések az Orbánnal való tárgyaláson

A ma esti megbeszélés Orbán Viktor miniszterelnökkel hasznos volt a szankciókkal és az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdések tisztázásához - írta Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a Twitteren. A Bizottság elnöke szerint ugyan történt előrelépés, de további munkára van szükség, ezért az olajinfrastruktúrával kapcsolatos együttműködés megerősítése érdekében videókonferenciát fog kezdeményezni a régiós szereplőkkel.

Orbán Viktor ma egyébként Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett telefonon Európa energiabiztonságának kérdéséről.

A tervezett uniós olajembargót a magyar kormány egyértelműen elutasítja, sőt vétóval fenyeget, emellett más régiós országok is átmeneti felmentést kértek alóla. A tárgyalásokról érkező hírek szerint a fő kérdés most az, mennyi haladékot hajlandó adni Brüsszel és mekkora forrást akar biztosítani az átállásra.