Hat mentődolgozó fertőződött meg a vírussal

Hat mentődolgozó fertőződött meg a vírussal

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Az operatív törzs mai sajtótájékoztatójáról itt olvashat bővebben.

Több mint 163 ezren fordultak munkanélküli segélyért vagy jövedelempótló támogatásért a kormányhoz

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Schanda Tamás szerint már több mint 163 ezren fordultak segítségért a koronavírus miatt. Schanda Tamás szerint a kormány 2010 óta munkaalapú társadalmat ígért, 1 millió új munkahelyet akartak teremteni, amit véleménye szerint teljesítettek is.

A mentők napján megszólaló Csató Gábor kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései "nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni". Elmondta: a koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba.

 

Közölte: a mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott.

Szájmaszkra, fertőtlenítőre gyűjt az egyik mentős szakszervezet

Fél nap alatt több mint kétmillió forintot gyűjtött védőfelszerelésekre az egyik legnagyobb mentős érdekképviselet, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége. Tegnap tettek közzé felhívást az interneten, az akció sajnos nem jótékonysági gyűjtés a mentősök saját maguknak kérnek megfelelő eszközöket. Azt szeretnék elérni, hogy kevésbé legyen veszélyes a munkavégzés, ezért a pénz mellett FFP2 és FFP3 maszkokat, a ruhatisztításhoz szükséges mosógépet, fertőtlenítőt is elfogadnak.

A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg - mondta Csató Gábor.

Megemlítette, hogy az elmúlt időszakban több mint 400 új mentőautó állt szolgálatba, az elmúlt órákban is 40-nél több új mentőautót kaptak.

"Munkánk eredményességét az alapozta meg, hogy már a járvány kezdetekor 8500 bajtársunk egy emberként fejezte ki tettrekészségét a vírus elleni küzdelemben"

- fogalmazott.

Megalázóan alacsony év végi juttatást kaptak a mentők: egyikük dühében vissza is utalta az összeget

A kollektív szerződésben rögzített egyszeri 37240 forint helyett mindössze pár ezer forinttal szúrták ki sokak szemét a mentőszolgálatnál - áll a Népszava beszámolójában. A lap úgy tudja: egyikük, mikor meglátta, hogy mindössze 4500 forintot kapott, dühében visszautalta az összeget. Az utalásokkal egyébként azért volt gond, mert a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) megtámadta a 2016.

Közlése szerint az OMSZ 50 mentőautót különített el a Covid-19 gyanús, illetve igazoltan fertőzött betegek szállítására, emellett 17 határállomáson 315 ezer ember ellenőrzését végezték el. Mint mondta, a mentőszolgálat részt vesz a szűrővizsgálatokban, és a háziorvosok, orvosi ügyeletek számára már több mint 5500 doboz sebészi és majdnem 20 ezer FFP-maszkot osztottak ki.

Csató Gábor az OMSZ 72. születésnapján köszönetet mondott a bajtársaknak, a szolgálatot segítő orvostanhallgatóknak, önkénteseknek, vöröskereszteseknek, betegszállítóknak, valamint a támogató magánszemélyeknek, cégeknek.

Rig Lajos: Olyan időszakot élünk, amikor a pártpolitikai hovatartozást félre kell tenni

Címlap Rig Lajos: Olyan időszakot élünk, amikor a pártpolitikai hovatartozást félre kell tenni A Jobbik országgyűlési képviselője az ATV stúdiójában arra kérte a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetekben menjenek ki az utcára. Mint mondta, ez azért lényeges, hogy ne legyenek a fertőzési lánc részesei.

Emlékezetett rá, hogy 133 éve ezen a napon indult el a szervezett életmentés Magyarországon, 1948-ban pedig ekkor kezdte meg működését az OMSZ.

Levélben kérik a mentődolgozók Orbánt, hogy segítsen

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége arra kéri Orbán Viktort, hogy gondoskodjon a nagy kockázatot vállaló mentők, orvosok, ápolók és a műszaki személyzet kiemelt biztonságáról és illetményük soron kívüli, jelentős mértékű emeléséről. A levelet Facebookon hozták nyilvánosságra, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük: